Koshi guruma

Koshi guruma

koshi guruma

Koshi guruma – 腰車

Dit is de derde techniek uit de tweede groep (Dai nikyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Tori maakt de Koshi guruma zodra uke uitstapt bij de Ko uchi gari. Tori kan een vervolg actie maken door de hand in de nek te pakken en zijn/haar heup heel ver voor uke te draaien. Wees voorzichtig met deze worp; zorg ervoor dat tori uke niet zomaar naar de grond trekt. Daarom is deze worp verboden in de competitie voor de jeugd onder de 12 jaar in Nederland. Dat geldt voor alle technieken waarbij tori de nek van uke omstrengeld. 

Tsukuri en variaties:

Koshi guruma vertaald naar het Nederlands is heupwiel. De bedoeling is om je tegenstander over je heup te laten draaien, daarom moet je heel ver met je heup voorbij de tegenstander brengen dat kan door je arm in de nek van je tegenpartij te pakken en je heup er ver voorbij plaatsen. Waar je bij Uki goshi en O goshi je heup niet zo ver brengt doe je dat bij Koshi guruma wel. Dit is de derde manier waarop een hand/arm wordt verplaatst (om het middel; bij Uki- en O goshi en onder de arm; bij Seoi nage), nu dus om de nek. De hand om de nek slaan is een natuurlijke beweging bij het stoeien en wordt in randori bij beginnende judoka gemakkelijk gedaan.

Aanleren:

Bij kinderen onder de 12 jaar mag men tegenwoordig niet meer zo ver in de nek pakken, dit i.v.m. het risico op nek blessures. Bij oudere judoka mag dit wel. Er zijn drie heuptechnieken die veel op elkaar lijken dat zijn Uki goshi, O goshi en deze techniek. Bouw je les zo op dat deze technieken gelijktijdig worden aangeboden hierdoor snap de judoka beter wat de verschillen zijn tussen de verschillende heupworpen. Je kunt het ook bekijken waar je je arm omheen slaat, om de heup onder de arm of zoals nu om de nek.

Weetjes:

Wist je dat guruma een wiel/rad betekend? er zijn verschillende lichaamsdelen waar je iemand over een kunt laten draaien, bijvoorbeeld over je schouder (Kata guruma), over je knie (Hiza guruma), over een gestrekte been (O guruma), over achterwaartse been (O-soto-guruma), over je arm Te guruma, maar ook als offerworp komt guruma voor met de (Yoko guruma).

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom. Uke wordt om een steunpunt heen gedraaid (A). Tori blokkeert uke met de heup tegen de voorkant van het bekken van uke waardoor dit (C) een draaipunt wordt. Tori plaatst de revers-arm om de nek (A) van uke, hiermee uke over de heup heen duwend (Re).

Koshi guruma biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Koshi guruma – Soto makikomi
  2. Koshi guruma – Hane makikomi
  3. Koshi guruma – Tsurikomi goshi

Overnames:

  1. Koshi guruma – Tani otoshi
  2. Koshi guruma – Uki goshi
  3. Koshi guruma – Ushiro goshi

Hieronder een mooi voorbeeld van Koshi guruma door JudoKids

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *