O soto guruma

O soto guruma

O soto guruma

O soto guruma 大外車

De eerste techniek uit de vijfde groep (Dai gokyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door  Jigoro Kano.

De O soto guruma lijkt erg veel op de al bekende O soto gari. Maar bij de O soto gari maai je maar één been weg. Bij O soto guruma laat je uke over beide benen naar achteren vallen. O soto guruma kan ook als maai techniek uitgevoerd worden (zie video van Kodokan) waarschijnlijk is dat de reden waarom deze pas in de 5e serie staat ingedeeld.

Tsukuri en variaties:

Uke beweegt naar achter en tori beweegt voorwaarts zoals bij ook bij de O soto gari. Tori vergroot zijn voorwaartse stap aan de mouwkant. Vervolgens zwaait tori het maaibeen omhoog tegen de achterkant van uke’s beide dijbenen. Uke wordt geworpen door de draaiing van tori’s bovenlichaam. Bij jonge judoka’s laat ik tori het maaibeen neerzetten waardoor uke achterwaarts kan vallen.

Aanleren:

Bij het aanleren van de O soto guruma moet uke een goede achterwaartse val kunnen maken. De worp zal bij de jonge judoka nog niet de maai beweging zijn maar een hefboom. Daarbij is het belangrijk dat de hand aan de kraag zo hoog mogelijk wordt vast gehouden. Denk maar een stok die tussen de keien vast zit. Als je halverwege de stok duwt dan kost het je veel kracht, als je aan het uiteinde duwt kost het je veel minder kracht. Daarom moet je bij een hefboom techniek altijd de hefboom zo groot mogelijk maken.

Weetjes:

Wist je dat sommige bewegingen bolvormig (Mifune) of golvend (Hirano) kunnen zijn? In beide gevallen gaat het om ronde bewegingen, maar de richting is nog niet bepaald. Hierdoor konden deze uitstekende judoka iedereen werpen. Je kunt het zien dat dit het hoogtepunt van flexibiliteit is. En daarmee ook heel duidelijk de ju (zacht, flexibel) zoals in het Ju no kata

Biomechanica:

Deze judotechniek is een hefboom; Immers uke wordt om een steunpunt (C) heen gedraaid. Als eerste blokkeert tori het been van uke aan de achterkant ter hoogte van de knieën. Dit wordt het draaipunt (C) van de techniek. De romp van tori en zijn armen duwen en trekken (F1 en F2) uke over dit punt heen.

 

O soto guruma biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. O soto guruma – O soto otoshi
  2. O soto guruma – Ashi guruma
  3. O soto guruma – Uki waza

Overnames:

  1. O soto guruma – O soto gari
  2. O soto guruma – O soto makikomi
  3. O soto guruma – Sumi otoshi

Hieronder een aantal mooie voorbeelden van O soto technieken.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *