O soto otoshi

O soto otoshi

O soto otoshi

O soto otoshi 大外落

Dit is de vierde techniek uit de zes groep (Habukareta waza) van het Gokyo systeem. Ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

O soto otoshi behoort to de beenworpen groep. De techniek lijkt erg veel op de O soto gari de balans verstoring (Kuzushi) en het inkomen (Tsukuri) zijn hetzelfde. Maar de werpfase (Kake) is anders.

Tsukuri en variaties:

Waarbij je bij de O soto gari het been weg maait, steek je bij de O soto otoshi het been juist ver door naar achteren. Het is hierbij niet belangrijk om uke uit balans opzij te zetten maar uit balans naar achteren. Om dit te doen moet tori met zijn been wat hij niet doorsteek naar voren stappen. en kan het andere been verder tussen de benen van uke naar achteren worden geplaatst. Omdat het een otoshi beweging is moet uke recht naar beneden richting de mat worden geworpen.

Biomechanica:

Deze techniek is een Koppel (F3 + Re); Uke’s steunpunt wordt weggehaald doordat tori met zijn been ver door stapt. Uke’s bovenlichaam wordt naar achteren geduwd. Het been wordt weg gemaaid en uk zet het been ver naar achteren terwijl het zijn boven lichaam naar voren en beneden beweegt. 

O soto gari biomechanica

Er is momenteel een judoka die erg bedreven is in de O soto otoshi en dat is Peter Paltchik uit Israël. Hieronder staat een mooie complicatie van zijn partijen van de afgelopen paar jaar.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *