Shiro Saigo

Shiro Saigo

Shiro Saigo 西郷四郎  04-02-1866  –  01-12-1922

Saigo was een van de eerste leerlingen van Jigoro Kano. Hij was samen met Tsunejiro Tomita de eerste judoka die in 1883 de de zwarte band (Shodan) kreeg, toegekend door Jigoro Kano. Hij was een van de “Vier Bewakers van de Kōdōkan” samen met Yamashita Yoshitsugu, Sakujiro Yokoyama en Tsunejiro Tomita.

Shiro Saigo werd geboren in 1866, als derde zoon van een samoerai, Shida Sadajiro. Tijdens zijn jeugd trainde hij in de vechtstijl van de Aizu-lan, oshikiuchi genaamd. In 1882 verhuisde Saigo naar Tokio en schreef hij zich in bij de Kōdōkan en werd Jigoro Kano’s tweede student.

Shiro was extreem behendig, stond bekend om de bijnaam “Kat” vanwege zijn vaardigheid om op zijn voeten te landen wanneer hij werd geworpen. Hij stond ook bekend als “Octopus voet” vanwege het vermogen om te voorkomen dat hij zijn evenwicht verloor. Hij ontwikkelde een persoonlijke techniek genaamd “Yama arashi” = bergstorm.

SaigoShiro

Saigo nam ook deel aan het toernooi tussen Kodokan en de Totsuka-tak van Yōshin-ryu, georganiseerd door hoofdinspecteur Michitsune Mishima van de Metropolitane Politie in 1886. Shiro werd gesorteerd om te vechten tegen Entaro Kochi, een veel grotere jiujitsuka. Het verschil in grootte was zo groot dat het eruitzag als een match tussen een kind en een volwassene. Kochi, die de wedstrijd onder controle had, probeerde hem met verschillende worpen te werpen, maar Saigo gleed uit en landde elke keer op zijn voeten, waardoor Kochi steeds vermoeider werd.

 

Saigō probeerde vervolgens te profiteren van tomoe nage , die Kochi blokkeerde en probeerde terug te komen met een O soto gari zonder succes. Uiteindelijk na 15 minuten liet een uitgeputte Kochi zich verrassen door een Yama arashi, De techniek van Saigo. Na nog een Yama arashi brak Kochi zijn schouder en moest opgeven. 

De Kōdōkan won die dag de meeste wedstrijden, en de meester van de rivaliserende school, Hidemi Totsuka, werd gedwongen om Saigo te prijzen en tegen Kano te zeggen: “Je hebt echt een geweldige leerling.”

In 1890 werd Saigo gedwongen de Kōdōkan te verlaten vanwege zijn betrokkenheid bij een straatgevecht. Volgens bronnen daagde een dronken Shiro een sumo-worstelaar genaamd Araumi uit, hij schakelde hem met een worp knock-out. Bij dit incident daagde Saigo ook veel politieagenten uit die bezig waren de vechtpartij te beëindigen, sommige raakten hierbij gewond of werden in de nabijgelegen rivier gegooid.  Hierdoor kwam Shiro Saigo in de gevangenis terecht tot Jigoro Kano hem hier uit kon krijgen.

Daarna trok hij zich terug in Nagasaki en wijdde de rest van zijn leven aan kyūdō 弓道 (boogschieten). Als teken van vergeving schonk Kano hem echter de 6e dan na zijn dood en werd de techniek Yama arashi opgenomen in het Gokyo systeem.

4 bewakers van Kodokan