Tai otoshi

Tai otoshi

Tai otoshi

Tai otoshi – 体落

Dit is de zesde techniek uit de tweede groep (Dai nikyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

De Tai otoshi is de eerste worp voor tori die hiermee geen contact met uke heeft. Voor uke is dit weer een stap verder in het proces van het leren vallen. Ze zeggen vallen is de ziel van het judo. Uke zal nu voor het eerst vallen volgens het Otoshi principe (in een hoek van 90°), de kortste weg naar de mat, een harde vrije val. 

Tsukuri en variaties:

De Tai otoshi is een armworp die eruit ziet (voor iemand die niet veel van judo weet) als een heupworp. De indraai richting is bijna hetzelfde echter tori werpt uke niet met de heup maar alleen met de armen. Doordat tori een been gestrekt voor het been van uke plaatst kan uke niet wegstappen. Door spanning van tori met de armen op te lichaam van uke te zetten in een voorwaartse richting zal uke uit balans worden gebracht. Uke zal vallen volgens het Otoshi principe (de kortste weg naar beneden, richting de mat).

Aanleren:

De techniek is voor jonge kinderen goed aan te leren er hoeft namelijk niet worden overgepakt. Een van de twee judoka gaat op twee knieën zitten de ander staat voor uke. Beide judoka pakken judobeetpak houding. Tori kan door de pakking maar een goede kant op draaien en kan zijn been voor de (boven)been van uke plaatsen en uke omsturen. Let op, dat je de mouw nooit los laat dit voor de veiligheid en om later door te kunnen gaan in het gevecht. Zodra dit vanaf de knieën goed gaat kunnen de judoka dit staande uitvoeren.

Weetje:

Wist je dat deze Tai otoshi ook een van de favoriete worpen van Willem Ruska was? Willem Ruska maakte de Tai otoshi vaak zijwaarts dus niet zelf helemaal omdraaien, ook maakte hij deze techniek door met een hand vast te pakken uke rond te slingeren en zijwaarts te werpen. Deze informatie heb ik van Cees “de Rots” die vroeger met Ruska heeft getraind boven op zolder in een pand op de Amsterdamse wallen.

Biomechanica:

Deze techniek is een zogenaamd moment; een krachtlijn (F1 en F2) wordt verlengd. Tori maakt deze worp (Re) met zijn armen, hij plaatst alleen zijn voet zodat Uke niet weg kan stappen (B).

Tai otoshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Tai otoshi – Tai otoshi
  2. Tai otoshi – O uchi gari
  3. Tai otoshi – Harai goshi

Overnames:

  1. Tai otoshi – Ko soto gake
  2. Tai otoshi – Ko uchi gari
  3. Tai otoshi – Yoko wakare

Tai otoshi uitgevoerd door de JudoKids

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *