Uki goshi

Uki goshi

Uki Goshi

Uki goshi – 浮腰 

Dit is de vierde techniek uit de eerste groep (Dai ikkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Na drie beenworpen komt de eerste heupworp. Dit is gelijk de favoriete heupworp van Jigoro Kano. In het Koshiki no Kata (kata van de klassieke vormen) maakt uke bij de eerste twee technieken een aanval met deze heupworp. De samoerai  gebruikte deze techniek ook toen ze met elkaar in gevecht waren. Het is een basisworp die elke judoka moet kennen.

Tsukuri en variaties:

Om een Uki goshi te maken brengt tori brengt zijn hand/arm op de rug van uke. Met zijn andere hand pakt tori de mouw van uke en draait om. Tori kan zijn schouder onder de oksel van uke brengen en kan uke optillen met de heup tevens moet tori onder het zwaartepunt van uke komen. Door aan de mouw te trekken en de andere arm te sturen wordt uke geworpen. Bij de worp (kake) moet uke kort worden geworpen het is immers geen grote heupworp (O-goshi). Uke zal voor het eerst met beide benen los van de grond worden geworpen. Er is bij deze worp ook geen oogcontact meer tussen uke en tori.

Aanleren:

Bij kinderen kun je deze techniek eenvoudig aanleren. De twee judoka staan tegenover elkaar en een van de twee heeft de handen in de zij. Tori kan nu aan een kant de arm door de arm van uke steken (als een vliegtuig die door een wolk vliegt). Nu is er nog een hand over deze pakt de mouw van uke. Let op! uke pakt ook de mouw vast, deze mogen de beide judoka niet meer loslaten tot uke is geworpen (het is een dubbele zekering). Tori draait om neemt uke op de heup en werpt. 

Weetjes:

Wist je dat dit de favoriete judoworp van Jigoro kano is? Er bestaat een heel mooi oud filmpje (zie ook onder aan deze pagina) van deze judoworp uitgevoerd door de grootmeester, hierin legt Kano uit hoe de techniek uitgevoerd moet worden. Na onderzoek blijkt de Harai goshi een gevolg te zijn van de uki goshi. Jigoro Kano kreeg zoveel verzet waardoor zijn been omhoog zwaaide en toen was Harai goshi een feit.

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom, uke wordt om een steunpunt heen gedraaid. Tori blokkeert uke met de heup tegen de knoop van de band van Uke waardoor dit een draaipunt wordt. De armen trekken Uke over dit punt heen.

 

Uki goshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Uki goshi – Harai goshi
  2. Uki goshi – Tani otoshi
  3. Uki goshi – O uchi gari

Overnames:

  1. Uki goshi – Tani otoshi
  2. Uki goshi – Sukui nage
  3. Uki goshi – Koshi guruma

Uki goshi wordt in het Nage no Kata uitgevoerd bij een aanval met een slag beweging (atemi). Door de (rechtse slag) moet uke links instappen en maakt een linkse worp (i.p.v. zoals gebruikelijk een rechtse worp).

Zoals eerder op de pagina vertelde ik al dat Uki goshi de favoriete judoworp van Jigoro Kano is. Zie hiernaast voor unieke oude beelden.

Hieronder een aantal mooie Uki goshi wedstrijd compilatie.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *