Ura nage

Ura nage

Ura nage

Ura nage – 裏投

Dit is de zesde techniek uit de vijfde groep (Dai gokyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano. 

Ura nage kun je in verschillende richtingen uitvoeren. De meest bekende vorm is die in het Nage no Kata. Recht naar achteren bij een slag aanval van uke op het hoofd van tori. De ander varianten worden vaak in wedstrijden gemaakt waarbij tori om het middel van uke pakt en deze met een slinger naar achteren werp. Het is een oer-worp die dus veel ziet in Shiai (wedstrijden).

Tsukuri en variaties:

Om deze judotechniek te maken, Stapt tori naast de benen van uke met de voet aan de mauwzijde. Vervolgens grijpt tori uke om het middel en tilt uke schuin naar achteren de lucht in. Beiden gaan mee in de val en hierdoor valt uke vol op zijn rug terwijl tori nog steeds vast houdt. In het klassieke Nage no Kata slaat uke, tori op diens hoofd. Tori stapt naar voren met een een voet tussen de voeten van uke pakt om het middel tilt uke en valt recht naar achteren op zijn rug. uk wordt tijdens de val gedraaid en valt achter tori op de rug neer. Hierdoor is deze worp ingedeeld bij de ma sutemi’s (rug ligging), terwijl de wedstrijd variant veel meer een Yoko (zij ligging) is.

Aanleren:

Deze judotechniek is moeilijk om aan te leren. Tori valt immers vol op zijn rug en dat geeft een psychologisch effect. Als je bij het tillen met je billen vlak achter je hakken gaat zitten dan lukt de worp ook zonder dat jezelf vol op je rug gooit. Dit kun je vervolgens uitbouwen. Je kunt natuurlijk ook oefenen met het vallen op de dikke val-mat. Dat geldt natuurlijk ook voor de wedstrijd variant. Sommige judoka (maar ook worstelaars)  oefenen de worp met een dikke trap-zak (boks-zak) deze kun je omarmen optillen en schuin achter je neer gooien.

Weetjes:

Wist je dat Ura nage een til techniek bij uitstek is? De worp is in heel veel worstelstijlen erg populair. Dat komt omdat het een uitermate goede wapen is tegen verschillende indraaitechnieken. Net zoals bij een Ushiro goshi of Utsuri goshi dat ook zijn. Alleen het grote verschil is dat bij deze techniek uke niet voor je wordt geworpen maar achterwaarts over je schouder. Sinds het been pakken in Shiai is verboden zijn deze worpen net als bij worstelen er populair geworden in het hedendaagse judo.

Biomechanica:

Deze judotechniek is een hefboom; Dit komt omdat uke om een steunpunt (C) wordt heen gedraaid. Tori neemt de aanval van uke over, waarbij tori uke de lucht (F3) in zwiept. De mouw-arm word bij uke om de middel geplaatst (F4). Tori werpt uke met de armen waarbij ook het bovenlichaam actief aan meedraagt. Ook in deze techniek zit een centrifugaal kracht.

Ura nage biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Ura nage – Yoko guruma
  2. Ura nage – Tani otoshi
  3. Ura nage – Sumi otoshi

Overnames:

  1. Ura nage – Ko soto gake
  2. Ura nage – Taware gaeshi
  3. Ura nage – Sumi gaeshi

 

Dat de Ura nage een wedstrijdtechniek bij uitstek is wel duidelijk, hieronder de top 10.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *