Ashi guruma

Ashi guruma

Ashi guruma – 足車

Dit is de vierde techniek uit de derde groep (Dai sankyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Bij Ashi guruma zal tori voor het eerst gebruik maken van een kruispas in het Gokyo systeem. Deze kruispas wordt Mawari komi (volledig omdraaiende beweging) genoemd en komt bij meerdere worpen voor zoals bij O guruma maar kan ook gebruikt worden bij Uchi mata of Sode tsurikomi goshi.

Tsukuri en variaties:

Tori duwt uke naar achteren om ruimte te maken. Vervolgens maakt tori een kruispas met de voet aan de mouw zijde, dit terwijl zijn armen uke naar voren trekt. Deze kruispas wordt Mawari komi genoemd (volledig omdraaiende beweging). Na deze stap, springt tori om en plaatst het been net onder de knie van uke. Met dit been blokkeert tori uke, terwijl hij met het bovenlijf een draaiende beweging blijft maken en zo uke kan werpen. Jigoro Kano gebruikte deze vorm ook als voorbereidende beweging voor Uki goshi.

Aanleren:

Een goede motoriek is erg belangrijk in het judo. Je lichaam moet alle kanten op kunnen bewegen en in geval van een wedstrijd staat je ook nog eens onder een hoge druk. Op jonge leeftijd begin ik al met het aanleren van kruispasjes, de judoka moet niet nadenken wat hij doet, hij doet het gewoon. Dit lijkt ook erg op het Kata je moet het onbewust goed doen. Zodra de kruispas goed uitgevoerd word maken we deze in combinatie met een Uki goshi, daarna met Harai goshi en uiteindelijk met Ashi guruma.

Weetjes:

Hiervoor had ik het al even over het begrip Mawari komi letterlijk: volledige rotatie zoals je vaak ziet bij Ashi guruma en O guruma. Zo betekent Hikikomi: volledige trekking, dit zijn offerworpen waarbij je als tori meevalt met uke naar de grond, voorbeelden zijn: Soto makikomi  en Hane makikomiGaeshi betekent: omkering (het komt van Kaeshi) voorbeelden zijn Sumi gaeshi en Tawara gaeshi

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom; Dit komt omdat uke om een steunpunt (C) heen wordt gedraaid. Tori blokkeert uke net onder de knie, waardoor dit een draaipunt (C) wordt. De armen moeten vervolgens het werk doen (F1 en F2) en trekken uke over dit punt heen.

Ashi guruma biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Ashi guruma – O soto gari
  2. Ashi guruma – Tai otoshi
  3. Ashi guruma – Hane goshi

Overnames:

  1. Ashi guruma – Tani otoshi
  2. Ashi guruma – Te guruma
  3. Ashi guruma – Ushiro goshi

Hieronder een mooie Ashi guruma compilatie uit internationale wedstrijden

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *