De ashi harai
De ashi harai – 出足払
Dit is de eerste techniek uit de eerste groep (Dai ikkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkelde Jigoro Kano deze methode om de judo technieken in te delen.
Maar waarom begon Jigoro Kano met deze worp als eerste van de 40 worpen? Misschien wel omdat deze worp het dichts bij de kern van het judo ligt. Immers je hoeft bij deze techniek bijna geen kracht te gebruiken (alleen een lichte ondersteuning van de arm) dus met minimale inspanning maximaal resultaat een van de twee basisprincipes van het judo: Seiryoku-zen’yo.
Tsukuri en variaties:
De worp is gebaseerd op het Ayumi-ashi (het normale looppatroon van mensen). Daarom is het erg veilig voor uke, wat geheel toekomt aan de tweede judo spreuk waar het judo op is gebaseerd: Jita Kyoei (voorspoed en samen welzijn). Uke valt zijwaarts en daarom is de worp goed te gebruiken bij het leren van opzij vallen. De vallende persoon uke ziet waar hij/zij naar toe valt en blijft met een voet op de grond contact houden tijdens de gehele val. Het is hierdoor dat deze worp de meest eenvoudigste manier voor uke is om te vallen. De volgende worpen van het Gokyo systeem zullen alleen maar moeilijker worden om te vallen.
Deze judotechniek heeft een moeilijkheid in de timing. Men moet immers op het juiste moment de voet weg vegen, is men te snel dan kan uke wegstappen, is men te laat dan staat de voet stevig op de grond en kan men niet meer vegen. Tori loopt achteruit en stapt uit (zijwaarts) aan de mouwkant. De kumi kata is de normale pakking mouw-revers. De uitvoerder tori veegt met de onderkant van de linkervoet tegen de rechter enkel van uke aan de zij-achterkant. Door de duwkracht naar beneden te duwen aan de mouw zal uke zijn/haar balans verliezen en zijwaarts vallen.
Aanleren:
Om De ashi harai bij kinderen aan te leren gebruik ik vaak een metafoor van “de kat en de muis”, de kinderen hebben elkaar vast bij de mouwen (zo kun je deze worp links en rechts uitvoeren zonder dat er ongelukken gebeuren) als de kinderen ouder zijn dan moeten ze de judo beetpakhouding vastpakken. Uke mag de ander, tori (met de andere voet) kruislings aantikken, zodra de “kat” de “muis” heeft aangetikt en deze “vast houdt” dan probeert de “hond” (de andere voet) deze weg te jagen (weg te vegen). Op deze speelse manier kun je de kinderen gemakkelijk deze judotechniek aanleren.
Weetjes:
Wist je dat binnen de beenworpen er drie verschillende type beenworpen zijn? De eerst zijn de veeg worpen waaronder deze De ashi harai, maar een Okuri ashi harai is ook een veegworp. De tweede type beenworpen zijn de maai- en haak beenworpen waaronder de O soto gari de derde type beenworpen zijn de blokkeer beenworpen een voorbeeld hiervan is de Hiza guruma.
Biomechanica:
Deze worp heeft een Koppel (F3 + Re); Uke’s steunpunt wordt weggehaald. Uke’s bovenlichaam wordt naar de mouwkant getrokken, terwijl het vooruitschuivende been weggeveegd wordt in de tegengestelde richting.
Verbindingen (combinaties):
- De ashi harai – Tai otoshi
- De ashi harai – Ashi guruma
- De ashi harai – Hane makikomi
Overnames:
- De ashi harai – Tsubame gaeshi
- De ashi harai – Tai otoshi
- De ashi harai – O guruma
Instructie filmpje van de JBN:
Hiernaast staat een instructie filmpje van de Judo Bond Nederland (JBN) zoals de De ashi barai (De ashi harai) uitgevoerd mag worden bij kinderen die examen doen voor de bruine band – 1e kyu (ichi kyu).
Alle geheimen van kuzushi (balansverstoring) en beweging zitten in deze judo techniek en wie die geheimen verstaat en toepast, is een echte judoka, daarvoor hoef je echt niet sterker te zijn dan je tegenstander, wel slimmer en handiger, je moet het juist moment pakken, Sommige worpen vergeet je niet in je “judo” leven zo ook deze De ashi Harai die ik maakte op het NK. Het was in de finale waarbij ik mijn tegenstander zo met een zwiep onderuit veegde “yuko” ik werd hier Nederlands kampioen -21 jaar in het jaar 1986. Super!!
De ashi harai gemaakt door JudoKids:
Hieronder een mooi voorbeeld van De ashi harai gemaakt door JudoKids