Gokyo

Gokyo systeem

Jigoro Kano beroemde uitspraak is: “Zonder je tegenstander te blesseren, leer je hem of haar te overmeesteren.”

Jigoro Kano ontwikkelde in 1895 een methode om judo technieken in te delen. Deze indeling noemde hij het Gokyo-systeem. In vijf groepen zijn acht werptechnieken (Nage waza) op een bepaalde manier gerangschikt. In 1920 presenteerde hij het definitieve systeem van 40 judo-werp-technieken. Rond de 100ste verjaardag in 1982 werden er 8 oude technieken, die niet in 1920 waren toegevoegd alsnog in een 6e serie toegevoegd (Habukareta waza). In 1987, 1997 en 2017 werden er weer 18 nieuwere werptechnieken erkend als officiële Kodokan judo-worpen (Shinmeisho waza).  Voor het samen stellen van de technieken gebruikte professor Jigoro Kano de volgende principes:

  • Elke techniek in het legt de basis voor een volgende techniek;
  • De technieken zijn opklimmend in moeilijkheid voor uke.
Jigoro Kano bekeek judo niet vanuit het gezichtspunt van tori (de uitvoerder) maar vanuit uke (die ondergaat). Veiligheid was een belangrijk uitgangspunt. De eerste techniek De ashi barai is voor uke de meest veilige manier om te vallen, de laatste techniek Yoko gake is de meest harde valtechniek in judo. klik op de naam van de judotechniek voor meer gedetailleerde informatie.

Nage waza

Dai ikkyo (eerste groep)

Dai nikyo (tweede groep)

Dai sankyo (derde groep)

Dai yonkyo (vierde groep)

Dai gokyo (vijfde groep)

Osae komi waza 押込技 zijn grondtechnieken die voorkomen in het judo. Deze zijn door Jigoro Kano 🥋 ontwikkeld en in 1895 vastgelegd in het Gokyo systeem.

Habukareta waza (groep 6)

Shinmeisho waza (geaccepteerde technieken)

Ne waza

Zodra een judoka is geworpen door een staande techniek (Nage waza) kan men door gaan in het grondgevecht. Op de grond (Ne waza) kun je 3 verschillende type insluitingstechnieken onderscheiden, namelijk: Osae komi waza (houdgrepen), Shime waza (wurgingen) en Kansetsu waza (klemmen). In de competitie zijn beenklemmen Ashi gatame verboden, de laatste techniek van het Kansetsu waza. Er bestaan 32 officiële Kodokan grondtechnieken. Klik op de techniek beschrijving voor meer gedetailleerde informatie.

Osae komi waza (houdgrepen)

de technieken hieronder zijn in 2017 toegevoegd

Shime waza (wurgingen)