Hane goshi
Hane goshi – 跳ね腰
Dit is de vijfde techniek uit de derde groep (Dai sankyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.
Hane goshi is net als bij Harai goshi en Uchi mata heupworpen waarbij je je balans op een been moet behouden. Uke kan als deze verzet geeft nog net de heupworp kunnen tegen houden maar door even een zetje tegen de binnenkant van het been te geven zal uke alsnog worden geworpen. Voor mijn 4e dan examen mocht ik deze techniek in vier richtingen uitvoeren.
Tsukuri en variaties:
Bij het maken van deze judoworp trek tori aan de reverskant uke rond zoals je dat ook zag bij een O goshi. Terwijl de armen dezelfde beweging maken als bij een Tsurikomi goshi. Om de techniek af te maken plaatst tori het been aan de reverszijde tegen de voorkant/binnenkant van uke’s been. Het been van tori is licht gebogen en duwt uke’s been naar buiten toe tijdens de worp. Het werkbeen van tori maakt als het ware de beweging van een vleugel. Veel technieken worden uit een actie – reactie positie gemaakt. Dat geldt ook voor deze worp. Door je tegenstander expres naar beneden te duwen (bij de schouders) wil deze graag weer rechtop komen te staan zodra uke dus omhoog komt maak tori de Hane goshi. Je kunt ook je tegenstander wegduwen naar achteren de reactie zal teug duwen zijn dat is het moment van de worp.
Aanleren:
Om een Hane goshi te kunnen maken moet je goed in balans kunnen staan op één been. Tijdens de worp moet je namelijk niet alleen maar ook nog eens je maatje op de rug houden en dat allemaal op één been. Je begrijpt dat dit het belangrijkste onderdeel is van de techniek. Om te oefenen kun je twee judoka tegenover elkaar zetten beide doen hun rechter been naar voren en deze wordt gepakt door de ander. Samen kun je nu tegelijk hinkelen en zorgen dat je beiden in balans blijft staan. Bij de oudere kinderen maken we deze worp lekker op de dikke val mat.
Weetjes:
Zoals bijna iedereen weet is het niet toegestaan om met sierraden, horloges of los zittend haar te judoën. Maar zelfs op het allerhoogste niveau gaat het wel eens mis. Zo ook tijdens deze wedstrijd in Baku in 2019 tussen Egutidze en Pacek in de klasse -81Kg. Voor zover ik weet is dit nog niet eerder voor gekomen in het internationale judo. Nu je het weet laat het jou niet overkomen!!
Biomechanica:
Deze techniek is een hefboom; Uke wordt namelijk om een steunpunt heen gedraaid (C). Tori blokkeert uke met de heup tegen de knoop van de band van uke waardoor dit een draaipunt wordt. Tori duwt het been gebogen achteruit tegen de binnenkant van het dijbeen van uke (zodat het een Koppel wordt; Re+F3). De armen trekken uke over het steunpunt heen.
Verbindingen (combinaties):
- Hane goshi – Hane makikomi
- Hane goshi – Sumi gaeshi
- Hane goshi – O uchi gari
Overnames:
- Hane goshi – Hane goshi gaeshi
- Hane goshi – Sasae tsurikomi ashi
- Hane goshi – Ushiro goshi
Hane goshi uitgevoerd door de geweldige judoka Shohei Ono