Hane makikomi

Hane makikomi

Hane makikomi

Hane makikomi – 跳巻込

Dit is de derde techniek uit de vierde groep (Dai yonkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkelde Jigoro Kano deze methode om de technieken in te delen.

Hane makikomi – opspringend is een Yoko sutemi de volgende worpen vallen ook onder deze categorie: Harai makikomi opvegend; O soto makikomi groot buitenom; Soto makikomi gewoon buitenom; Uchi mata makikomi van binnenuit met het been.

Tsukuri en variaties:

Tori probeert Hane goshi te maken, maar uke geeft hara (blokkeert de worp door het zwaartepunt te verlagen en de buik naar voor te drukken). Je krijg dan een actie → reactie, vervolgens laat tori de hand aan de revers los en kruist deze over uke’s andere arm heen. Tori steekt de hand verder door richting de mat ver van het lichaam vandaan. Het lichaam maakt daarbij een grote cirkelende / schroevende beweging naar de mat, met tori’s hand als middelpunt.

Aanleren:

Om deze worp te kunnen maken moet uke niet bang zijn om mee te vallen. Als tori de worp goed maakt valt tori op zijn eigen (onder)arm en niet boven op uke. Om dit te oefenen kun je dit het beste met een dikke val mat doen. Hierdoor valt uke minder hard en mocht tori meevallen dan is de impact minder groot. De truc is om je hand ver weg te zetten dan maak je een lange baan. Als je de hand dicht bij je lichaam houdt is het meer een otoshi beweging, en we weten dat dit een harde val betekend. 

Weetjes:

Bij mijn zoektocht naar de maki vormen kwam ik ook deze (sushi) maki’s tegen, Makizushi 巻寿司 deze worden ook wel eens Norimaki 海苔巻き genoemd, het zijn stukjes van een grotere rol die gemaakt worden met een bamboe mat. Er bestaan ook Uramaki 裏巻,dit zijn rolletjes buitenom in het judo bekend van Ura nage (achterom werpen). En dan hebben we nog de Temaki 手巻 deze worden met de hand gemaakt en zitten in een puntzakje. Alle sushi worden gemaakt met verse vis, groentes en rijst verpakt in nori vellen (zeewier)… eet smakelijk ;-))

Biomechanica:

Deze techniek is met name een centrifugaal kracht; Tori rolt voorwaarts, waarbij uke in een boog over tori heen wordt geworpen. Hane makikomi is echter ook een koppel (Re + F3); Tori gebruikt het opzwaaiende been net als bij Hane goshi om uke’s been achterwaarts (F3) te duwen.

Hane makikomi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Hane makikomi – O soto gari
  2. Hane makikomi – Ko soto makikomi
  3. Hane makikomi – Uchi mata makikomi

Overnames:

  1. Hane makikomi – Tani otoshi
  2. Hane makikomi – Daki wakare
  3. Hane makikomi – Sasae tsurikomi ashi

We zagen al verschillende “Maki” vormen voorbij komen maar hieronder staan er nog meer voorbeelden van makikomi vormen.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *