Harai makikomi

Harai makikomi

Harai makikomi

Harai makikomi 払巻込

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Harai makikomi is ontstaan vanuit een Harai goshi. Het verschil is dat tori nu van de staande worp een sutemi wordt gemaakt door mee te rollen naar de grond. Maar het principe van Makikomi (oprollen) blijft. Het is een worp die je veel in Shiai (wedstrijden) ziet.

Tsukuri en variaties:

Tori zet een Harai goshi in en wil uke hiermee werpen. Uk geeft verzet en wil niet waardoor tori zijn hand bij de revers over de arm laat schieten zijn been blijft opzwaaien en in gaat rollen met een cirkel beweging. Door goed de mauw vast te houden en door draaien maar tori een opvegende beweging. Zodra beide massa in beweging zijn, zijn ze niet meer te stoppen. Tori land op zijn arm om niet te veel op uke terecht te komen.

Biomechanica:

Deze techniek is een koppel (Re + F3). Het steunpunt van uke wordt weggehaald. Het bovenlichaam van uke wordt naar voren getrokken, terwijl het standbeen van uke aan de buitenkant (net iets onder de knie (F3)) in tegenovergestelde richting wordt weggeveegd. Hierbij maakt tori een mee gaande opvegende beweging naar de grond.

Harai goshi biomechanica

Hieronder een compilatie van Harai makikomi in Shiai (competitie).

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *