Harai tsurikomi ashi

Harai tsurikomi ashi

Harai tsurikomi ashi

Harai tsurikomi ashi – 払釣込足

Dit is de zesde techniek uit de derde groep (Dai sankyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Harai tsurikomi ashi is ook een van de veeg beenworpen zoals ook De ashi harai en Okuri ashi harai. Wat deze veegworp moeilijk maak is dat tori naar voren moet vegen (geeft harai). De worp heeft ook veel gelijkenis met Sasae tsurikomi ashi, echter bij Sasae maak je een blok nu maak je duidelijk een veeg beweging, de arm beweging is hetzelfde.

Tsukuri en variaties:

Tori maakt een stap achteruit aan de mouwkant en trekt Uke met zich mee. Uke reageert door terug te stappen. Tori volgt deze reactie door twee stappen naar voor te maken en vervolgens uke’s been weg te vegen (voet tegen de voorkant van enkel/scheenbeen). Tori’s
armen maken dezelfde beweging als bij Sasae-tsurikomi-ashi.

Aanleren:

Deze judoworp is moeilijk om uit te voeren, omdat je deze eigenlijk alleen goed in beweging moet doen. Je moet in de Ayumi ashi flow met je partner komen. Daar begint het aanleren dus mee gelijktijdig lopen. Als dat goed gaat kun je in uchi komi deze worp maken. Het leuke is dat je partner dat ook kan dus twee stapjes vooruit en vegen twee stapjes achteruit en je partner veegt jou. Nog zonder te werpen zodat je het gevoel van “onder het zwaartepunt komen” ervaart. 

Weetjes:

Wist je dat Mizu no kokoru 水の心, een geest als water, betekent? In het wijze oosten worden vaker metaforen gebruikt. Water is soepel en krachtig en in staat om rotsen te slijpen. Water kan woest zijn net als onze geest, daarom is er voor de les en na de les een moment van stilte het mokusō-moment. Bij de kinderen die ik les geef begint het al even 5 tellen stil zijn daarna maken we een buiging naar elkaar uit respect, daarna kunnen we “los” gaan op de mat.

Biomechanica:

Deze techniek is een koppel tussen de vectoren (F1 + F2); Het steunpunt van uke wordt weggehaald (C). Het bovenlichaam van uke wordt vooruit getrokken en omhoog gelift, dit terwijl tori het standbeen in de tegengestelde richting (F3) wegveegt.

Harai tsurikomi ashi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Harai tsurikomi ashi – Tai otoshi
  2. Harai tsurikomi ashi – Ashi guruma
  3. Harai tsurikomi ashi – Tomoe nage

Overnames:

  1. Harai tsurikomi ashi – Ko soto gari
  2. Harai tsurikomi ashi – Ko soto gake
  3. Harai tsurikomi ashi – Yoko wakare

Niet zo lang geleden in 2020 op de Grand slam van Budapest een Harai tsurikomi ashi.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *