Kami shiho gatame

Kami shiho gatame

kami shiho gatame

Kami shiho gatame 上四方固

Is een techniek om te controleren in Osae komi waza (houdgrepen). Deze techniek behoort tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Kami shiho gatame is een controle techniek waarbij tori achter het hoofd van uke zit. Tori controleert de schouders zodat deze contact blijven houden met de mat.

Bevrijdingen:

De eerste bevrijding die uke kan doen is een actie, reactie uit te lokken. Hierbij gaat uk naar een kant duwen zodat tori terug gaat duwen. door dan in de beweging van tori mee te draaien kan uke ontsnappen aan de andere kant. De tweede bevrijding is om ruimte te maken (ebi beweging), tori wegduwen bij de schouders vervolgens een arm onder het lichaam van uke te duwen en hierdoor kan uke naar de zij en vervolgens naar de buik draaien. 

Variaties:

Vanuit Kami shiho gatame kun je verschillende variaties maken. Bijvoorbeeld tori kan met de benen gestrekt naar achteren liggen. Tori kan een been onder de andere doorschuiven en zijwaarts gaan liggen terwijl deze uke nog steeds op de originele manier controleert aan de band. De derde variatie kan zijn dat tori een of twee armen over de armen van uke de band controleren. En nog een andere variatie is dat tori, uke bij de revers kan vastpakken en hieruit de Kami shiho gatame kan controleren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *