Kani basami

Kani basami

Kani Basami

Kani basami 蟹挟

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

De Kani basami is een worp waarbij veel knie blessures zijn gevallen. De bekendste is op de All Japan in de finalepartij Sumio Endo brak Yasuhiro Yamashita zijn kuitbeen. Daarom is deze worp verboden in het huidige judo maar komt nog wel voor in het Kodokan Gokyo systeem. Het is een schaar beweging die trouwens soms ook in Ne-waza wordt gedaan.

Tsukuri en variaties:

Tori maakt een kleine achterwaartse kruispas waardoor zijn lichaam naast die van uke komt te staan. Hierbij kan tori zijn  been omhoog zwaaien ter hoogte van de heupen van uke het andere been zwaait tori achter de banen van uke langs. Door nu een schaar beweging te maken zal uke worden gekanteld naar achteren. Je kunt deze techniek ook in ne-waza maken en onder aan de pagina staat een voorbeeld filmpje hoe dit in zijn werk gaat.

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom; Uke wordt namelijk om een steunpunt (C) heen gedraaid. Tori blokkeert uke achter de knieën waardoor dit het draaipunt van de techniek is. Het andere been zit aan de voorkant ter hoogte van de heup en maakt een beweging naar achteren. Hierdoor zal uke wordt gekanteld naar achteren.

Kani basami biomechanica

Hieronder een oud filmpje van All Japan uit 1980, toen deze techniek nog was toegestaan.

Hieronder Kani basami in Ne-waza wat wel is toegestaan.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *