Kata gatame

Kata gatame

kata gatame

Kata gatame 肩固

Is een techniek om te controleren in Osae komi waza (houdgrepen). Deze techniek behoort tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Kata gatame betekent controle van de schouder, tori probeert de schouder van uke op de grond te houden. Zodra dit voor 20 seconden lukt heeft tori de partij gewonnen.

Bevrijdingen:

De eerste bevrijding is door van tori weg te kruipen duw de arm die tori vast heeft op de grond en trek deze van tori los. Daarna ka uke op de knieën proberen te komen dan is de controle op de schouders verbroken. Een andere bevrijding is door het been van tori te pakken. In het Katame no kata zit ook een bevrijding doordat uke een achterwaartse koprol maakt. 

Variaties:

Vanuit Kesa gatame kun je eenvoudig naar verschillende variaties. Je kunt de de schouder met een hand controleren door de arm van uke over diens hoofd te plaatsen. De arm van uke kun je ook controleren door je eigen arm onder het hoofd van uke te bewegen en de arm van uke vast te pakken. Bij alle pakkingen is belangrijk om nooit je vingers in elkaar te kruizen maar altijd handpalm op handpalm vast te pakken.

Hieronder een compilatie van de Queen of Ne-waza: Shori Hamada. Ze werd in 2018 wereldkampioen.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  3. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *