Kata guruma

Kata guruma

Kata guruma

Kata guruma – 肩車

Dit is de achtste techniek uit de derde groep (Dai sankyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Kata guruma, zal voor de meesten bekend zijn als de brandweergreep. Als brandweer- man/vrouw kun je namelijk iemand op deze manier eenvoudig wegdragen van de plek des onheils. In de huidige judo komt deze worp in vele nieuwe variaties voor. Dit komt omdat het beenpakken in Shiai (wedstrijden) verboden is.  

Tsukuri en variaties:

Tori beweegt achterwaarts, trekt aan de mouw en plaatst de arm aan de reverskant om het dijbeen van uke heen, van binnen uit. In het Nage no Kata mag tori het been niet vastpakken. Tori trekt uke dan op beide schouders en strekt de benen, vervolgens werpt Tori zijwaarts uke van de schouders af. In het verre verleden kon tori uke ook achterwaarts en voorwaarts afwerpen. Voor de veiligheid zijn deze manieren van werpen verboden. Alhoewel je soms vreemde werpacties in de wedstrijden voorbij ziet komen. 

Aanleren:

Om een kata guruma aan te leren kan tori het beste eerst op twee knieën zitten. Tori trekt uke op zijn schouders en uke maakt relatief een veilige val dicht bij de grond. In het Nage no Kata is dit de derde techniek van de eerste serie. Vaak zie je dat tori niet in staat is om uke op te tillen. De truc is om precies onder het zwaartepunt van uke te komen. Het zwaartepunt van een judoka ligt bijna altijd ter hoogte van de judoband (obi). Uke kan helpen door zijn lichaam te spannen, niet als een zoutzak naar beneden hangen maar planken!!

Weetjes:

Wist je dat Jigoro Kano dit over Kata Guruma schreef: “Toen ik genoeg zelfvertrouwen had ontwikkeld, besloot ik op een dag om de techniek ook bij Fukushima uit te testen – en het werkte geweldig! Ik kon zijn grote lichaam prima tegen de grond werken. Het is onbeschrijfelijk, hoe ik me daarover verblijdde. Het was niet alleen dat ik Fukushima kon overwinnen, maar veel meer de tevredenheid daarover, dat de inspanning die ik me een lange tijd getroost had, uiteindelijk succesvol bleek.” (Kodokan Bunkakai Sakko, januari 1927, in: Toshiro Daigo, Wurftechniken des Kodokan, Teil 1, p. 72-73). Helaas is de Kata Guruma in het hedendaagse wedstrijdjudo verboden. Maar leve de vernieuwde Kata Guruma varianten in het huidige wedstrijdjudo (zie de YouTube filmpjes onder).

 

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom; Dit komt omdat uke om een steunpunt heen wordt gedraaid. Tori blokkeert het dijbeen van uke met de schouders, zodat dit een draaipunt wordt (basis, zie Nage-no-Kata). De mouw-arm trekt uke vooruit, de reversarm grijpt uke’s been duwt uke over de schouders heen (koppel; F1 + F2). Zodra tori op de knieën / billen gaat zitten, wordt de worp een moment.

Kata guruma biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Kata guruma – Yoko otoshi
  2. Kata guruma – O soto gari
  3. kata guruma – Ura nage

Overnames:

  1. Kata guruma – ko soto gake
  2. Kata guruma – Tomoe nage
  3. kata guruma – kata guruma

Zoals eerder beschreven is de klassieke Kata guruma variant verboden in de Shiai (wedstrijden), echter dat maakte het judo weer innovatief en dus kamen er allerlei nieuwe varianten kijk maar naar het filmpje hieronder.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *