Ju no Kata

Ju no Kata 柔の形 (vormen van souplesse)

Ju no Kata is het kata van “zachtheid”. Dit kata was een van eerste kata’s die Jirigo Kano heeft ontwikkeld. Het is een kata die zonder judogi kan worden uitgevoerd en het hoeft niet in de dojo plaats te vinden. Het principe van “Ju” is meegaand of zachtheid. Je kunt het Ju no Kata vergelijken met een wilg. Terwijl alle andere bomen takken verliezen door de zware sneeuw die erop ligt, laat de wilg de sneeuw er gewoon van afglijden. De takken veren weer op zonder enige schade. Net als de wilg gebruiken we de aanvallende kracht in het Ju no Kata om mee te gaan en de sterke wortel zorgt ervoor dat we in balans blijven staan.

Het Ju no Kata kata is rond 1887 ontwikkeld toen er mensen waren die niet aan de randori op de tatami konden meedoen omdat er te weinig ruimte was. Zo kon de beoefenaars aan de rand van de mat alsnog de principes van judo bestuderen. In dit kata leer je hoe je de tegenstander kunt optillen en wat daarbij de meest efficiënte methode is. Het zorgt ervoor dat je fysiek sterker wordt. Je traint niet alleen de grote spieren maar ook de vele kleine spiergroepen.

Vergelijk het met planken door 1 minuut zo te blijven staan is waarschijnlijker moeilijker dat 30 keer sit-ups (buikspier oefeningen) te maken. In dit kata leer je de juiste hoeveelheid kracht te gebruiken en het geeft je meer inzicht in de verschillende balansverstoringen. Het Ju no Kata geeft je innerlijke rust de bewegingen worden langzaam geoefend waarbij de juiste ademhaling erg belangrijk is.

Ju no kata

Sommige bewegingen zijn cirkelvormig. Deze lijken kunstmatig die verder niet in het judo voorkomen maar er zit hier een gedachte achter. Het doel van deze bewegingen is om kracht en energie te verzamelen, je traint hiermee de innerlijke energie (Nai-ki ナキ). Adem diep vanuit je maag en voel de energie door je lichaam stromen. Indien je dit juist toepast zal Ju no Kata je energie en coördinatie bevorderen, zelf op oudere leeftijd. Het kata bestaat uit drie series van 5 technieken. Het kata wordt gebruikt bij de hogere dan graad examens vanaf de 4e dan. Het geeft de judoka meer inzicht hoe de bewegingen binnen het judo zijn.’

Ikkyo 1e serie:

 • Tsuki dashi (handsteek)
 • Kata oshi (schouder duw)
 • Ryote dori (beide polsen grijpen)
 • Kata mawashi (schouderdraai)
 • Ago oshi (duw tegen kaak)

Nikyo 2e serie:

 • Kiri oroshi (neerwaartse slag)
 • Ryokata oshi (twee-schouder neerdrukken)
 • Naname uchi (schuine slag)
 • Katate dori (pols pakken)
 • Katate age (heffen van een hand)

Sanky 3e serie:

 • Obi tori (bandpakken)
 • Mune oshi (borstduw)
 • Tsuki  age (opstoot)
 • Uchi oroshi (neerwaartse slag)
 • Ryo gan tsuki (steek in beide ogen)

Groet ceremonie 挨拶

De judoka die de technieken uitvoert is tori – 取 り, de judoka die deze ontvangt is uke – 受 け.  In Japan zijn de judomatten 90 cm bij 1,80 cm in Europa zijn de matten 1 meter bij meter, deze maat zal ik aanhouden. De totale gevechtsruimte afmeting is normaal 8 bij 8 meter (bij EK, WK en Olympisch 10 bij 10 meter). Tussen de series door wordt de kleding niet in orde gemaakt, men voert het kata zonder onderbreking uit, natuurlijk trek je op een onopvallend moment even je judogi in order indien dat nodig is.

Beide judoka staan tegenover elkaar buiten de mat (8 matten afstand). Tori heeft de ereplaats (Joseki – 上座) waar de examinator of de beoordelaar zit aan de rechterkant (net als in het Koshiki no kata). Beide judoka maken een staande buiging voor de mat (ritsu rei – 立 礼) door de voeten in een V vorm te zetten (hakken aan elkaar), de handen glijden naar beneden en raken de bovenkant van de knie aan. De rug moet recht blijven waardoor de judoka ongeveer twee meter schuin vooruit kijkt, daarna stappen ze (links rechts) de judomat op.

Bij 6 matten afstand draaien beide judoka een kwartslag en maken een staande buiging (ritsu rei – 立 礼) naar Joseki. De judoka draaien hun gezichten naar elkaar toe en maken staande een buiging (ritsu rei – 立 礼). Hierna maken beide judoka een grote stap voorwaarts (eerst met de linker voet daarna met de rechtervoet, dit omdat beide judoka een defensieve houding aannemen, het gevecht is immers nog niet begonnen) en staan in natuurlijke houding (Shizen hontai 四善本台) op hun basispositie, ongeveer 4 matten afstand. Tori en uke lopen naar elkaar toe tot op ongeveer 2 matten met ayumi ashi (歩 み 足). 

Ikkyo 1e serie:

Tsuki dashi (handsteek)

Beschrijving:

Uke en Tori staan op 2 matten van elkaar in Shizen hontai. Uke maakt een aanval beginnend met het rechterbeen in drie tsugi-ashi stappen richting tori. Uke strekt de vingers en duim (maakt een handzwaard) en brengt gelijktijdig de rechterarm in drie delen omhoog om een steek beweging te maken richting de uto (tussen de ogen) van tori. Tori ontwijkt met tai sabaki en pakt de rechter pols en linker pols draait weg en strekt uke uit, waarbij de rechterarm hoog is en de linkerarm schuin omlaag wordt gehouden.

Uke gaat in dezelfde beweging mee en neemt tori in een gelijke positie over, tijdens het draaien wisselen uk en tori de polsgreep. Tori draait weer mee en neemt uke over. Nu gaat de linkerhand van tori naar de schouder en maakt tori een rechts-links stap achterwaarts. Hierdoor is uke vastgezet en kan deze geen beweging meer maken. Het enige wat uke kan is aftikken met de linkerhand. Uke wordt teruggezet en beide judoka draaien een kwartslag naar rechts voor de volgende techniek.

Doel van de techniek:

Uke wil met de handzwaard tori aanvallen, dit gebeurd in drie glijdende bewegingen richting de ogen van tori (uto). Tori ontsnapt en neemt de aanval over, uke ontsnapt en neem de aanval over en als laatste ontsnapt tori en controleert deze uke. 

Aandachtspunten:

 • Uke loopt in 3 tsugi-ashi stappen naar tori met de vingers en duim gestrekt vooruit. De linkerarm blijft gestrekt tegen het lichaam.
 • Tori draait op het laatst ogenblik weg en trekt uke met rechts door, hierdoor maakt uke nog een extra pas. De vingers van de rechterhand zit boven terwijl de vingers van de linkerhand van tori naar beneden wijst (de duimen zitten boven).
 • Bij het draaien behoud men de spanning in het lichaam, men moet duidelijk laten zien dat men niet zelf draait maar dat de ander de draaiing veroorzaakt.
 • Na de laatste draai houdt tori uke licht gebogen naar achteren uit balans. De linkerhand glijd van de pols langs de arm van uke naar de schouder.
 • Tori stapt rechts-links naar achteren, uke slaat met het linkerhand af tegen de zijkant van het bovenbeen, tori stapt links-rechts naar voren om uke weer recht op te zetten.
 • Tori draait 90 graden naar rechts (door zijn rechtervoet terug te trekken), uke stapt naar rechts en bepaalt de correcte afstand achter tori, de rechtervoet van uke staat nu achter de linkervoet van tori.

Kata oshi (schouder duw)

Beschrijving:

Uke en tori staan in shizen hontai achter elkaar waarbij de rechtervoet van uke achter de linkervoet van tori staat. Uke tilt de rechterarm op en wil tori een schouder duw geven tegen het rechterschouderblad.  Tori gaat mee in de duwbeweging van uke en buigt naar voren, hierdoor moet uke ook buigen om druk te blijven geven. Tori schuift (met rechts beginnend) met kleine stapjes en gestrekte benen naar achteren, om aan de controle van uke te ontsnappen. Doordat tori naar achteren weg stapt schiet de hand van uke over de rechterschouder van tori.

Tori pakt nu de hand van uke met de duim aan de palmkant. Doordat tori de arm omhoog brengt ontstaat er een klem op de rechterarm van uke. Om hieraan te ontsnappen kan uke draaien op de rechtervoet en kijkt onder de gecontroleerde arm richting tori. Het enige wat uke nu kan is een steek maken richting de uto. Tori voorziet dit en pakt de stekende hand van uke (ook hier met de duim aan de palmkant) en laat uke naar rechts omstappen. Tori brengt de armen naar boven en maakt een klem op de polsen van uke. Uke tikt af door de linkervoet iets naar achteren te schuiven.

Doel van de techniek:

Het doel is dat uke tori met een duw naar voren uit balans wil brengen. Tori gaat in de duwende beweging van uke mee en ontsnapt hiermee de duwende uke. Tori probeert uke met een klem vast te zetten maar uke kan draaien en een steek maken richting tori. Tori voorziet dit en pakt met de vrijehand de stekende hand van uke. Door uke te laten draaien en naar achteren uit balans te zetten controleert tori de techniek.

Aandachtspunten:

 • Uke wil krachtig het schouderblad van tori naar voren weg duwen. Tori gaat in deze duw beweging op een natuurlijke manier mee.
 • Zodra de hand van uke over de rechterschouder van tori glijd pakt tori de rechterhand van uke met de duim aan de palmkant.
 • Tori brengt de arm van uke omhoog en veroorzaakt een klem.
 • Uke kan nu alleen nog draaien op de rechtervoet en steekt vanuit de gordel richting de uto van tori. Op het laatst pakt tori ook deze stekende hand met de duim aan de palmkant.
 • Tori brengt de handen omhoog en maakt op beide polsen een klem. 
 • Uke schuift zijn linkervoet naar achteren ten teken van overgave.
 • Uke blijft staan en tori loopt rechts-links met ayumi-ashi rechts om uke heen en gaat in shizen hontai voor uke staan.

Ryote dori (beide polsen grijpen)

Beschrijving:

Tori en uke staan nu op ongeveer 50 cm (pakafstand) voor elkaar in shizen hontai. Uke maakt een aanval door beide polsen van tori te grijpen. Tori brengt de polsen en de linkervoet iets naar achteren om een balans verstoring te veroorzaken bij uke. Daarna pakt tori met de linkerhand de rechterpols van uke (dit gebeurt door de pols te klemmen tussen duim en vingers) en gaat de rechterarm over de arm van uke. Gelijktijdig draait tori en zakt iets door de knieën en kan tori uke tillen met de Soto makikomi.

Eerst wordt uke op de rug genomen en daarna gaat tori omhoog om vervolgens als deze bijna rechtop staat naar voren te buigen. Uke sluit de tenen van beide voeten aan elkaar zodra deze op de rug van tori ligt de linkerhand zet uke ter hoogte van de band op de linker onderrug van tori en strekt zich uit. De linkhand van uke geeft op het hoogste punt een klein tikje op de rug van tori waarna tori uke terugzet op de grond. Beide judoka staan achter elkaar.

Doel van de techniek:

Onmiskenbaar is het doel van tori om uke te willen werpen met een Soto makikomi. Maar dat gebeurt niet zomaar. Uke wil namelijk tori verrassen door zijn polsen te grijpen. Tori kan zich bevrijden uit de grijp actie en zelf de judoworp maken zonder deze uit te voeren.

Aandachtspunten:

 • Uke maakt geen geen stapje bij het grijpen van de polsen. Tori brengt uke door de handen naar achteren te bewegen naar voren uit balans, uke behoudt zijn vormspanning en staat als een plank 10 graden voorover.
 • Tori houdt uke uit balans bij het instappen (uke mag niet meer terug op de hiel komen te staan).
 • Tori bevrijd zijn rechterhand door deze omhoog te bewegen naar de opening die ontstaat tussen duim en vingers.
 • Sluit de arm van uke strak in tegen het lichaam aan. Uke blijft vormspanning houden en buigt niet mee in de heupen.
 • Eerst ligt uke op de rug van tori, tori komt in de benen omhoog, om vervolgens naar voren te buigen  op het hoogste punt.
 • De benen van tori staan recht naar achteren. 
 • Vlak voordat uke de mat aanraakt bij het terugzetten spreid uke de voeten iets uit elkaar.
 • Beide judoka gaat in shizen hontai achter elkaar staan tori staat voor uke.

Kata mawashi (schouderdraai)

Beschrijving:

Tori staat met de rug naar uke en uke maakt een aanval met de handen om tori om te draaien. Uke dwingt tori naar links om te draaien, door de schouders te duwen. De linkerhand van uke is horizontaal met de pink omlaag en wordt voor de linkerschouder van tori geplaatst. Bij de rechterhand van uke staan de vingers recht omhoog en deze wordt achter de rechterschouder van tori geplaatst. Nu kan uke tori omdraaien. Tori gaat in de draaibeweging mee en pakt met de linkerhand in de rechter elleboog van uke. Doordat tori een stapje met links naar achter maakt wordt uke naar voren iets uit balans gebracht Tori stapt in en brengt de rechterarm onder de arm van uke en maakt een Ippon seoi nage.

De arm van uke moet bovenop de schouder van tori liggen. Zodra uke op het hoogste punt is tikt deze af met de linkerhand op de linker onderrug van tori. Tori zet uke terug en maakt drie ayumi-ashi stappen naar voren en draait een kwartslag naar rechts.

Doel van de techniek:

Uke wil graag tori om laten draaien door een duw en een trekbeweging ter hoogte van de schouders van tori te geven. Tori gaat in deze beweging mee (ju) en neemt vervolgens het initiatief om uke te overmeesteren. Tori maakt een judoworp de Ippon seoi nage. Zodra uke weet dat deze niets meer kan doen zal ze aftikken.

Aandachtspunten:

 • Bij de draaibeweging van uke zijn de handen gekanteld ten opzichte van elkaar waarbij de vingers van de rechterhand omhoog wijzen en de pink van de linkerhand wijst omlaag.
 • Tori houdt tijdens de draaibeweging zijn linkerhand omhoog en duwt zodanig de linkerhand van uke weg. Daarna legt tori de hand in de elleboog van uke. De judogi wordt niet vastgepakt.
 • Tori maakt met links een stapje achterwaarts voor de balans verstoring, stapt in en draait.
 • Tori neemt uke op de rug strekt de knieën en buigt dan rustig naar voren. Uke strekt de benen waarbij de voeten elkaar aanraken.
 • Tijdens het tillen behoudt uke de vormspanning en buigt niet in de heupen. Uke tikt af op de linker onderrug van tori.
 • Vlak voordat uke de voeten op de mat zet gaan de voeten iets uit elkaar om rechtop terug te worden gezet.

Ago oshi (duw tegen kaak)

Beschrijving:

Uke maakt drie tsugi-ashi stappen en gelijktijdig maakt uke met uitgestrekte duim en vingers een handzwaard (van de rechterarm). In drie delen komt het handzwaard omhoog richting de kin van tori. Uke probeert de kaak van tori weg te duwen. Tori draait mee met de aanval en pakt met de rechterhand de stekende hand van uke met de duim in de handpalm. Tori draait en staat op een lijn met uke (en trekt zij rechtervoet iets bij) door de arm omhoog te brengen ontstaat er een klem.

Uke kan nu met de andere hand nog een steek maken ook deze wordt door tori opgevangen (duim in handpalm). Tori stapt met rechts opzij en laat tori uke naar rechts omdraaien. Uke wil niet weer met gestrekte armen uitbalans worden gebracht en probeert te ontwijken door lichtjes door de knieën te zaken. Tori gaat mee in deze beweging en brengt de arm van uke in gebogen toestand met de handen in de nek. Uke staat gecontroleerd en kan alleen naar achteren schuiven met de linkervoet ten teken van overgave. Nadat uke aftikt lopen beide judoka met links beginnend naar het midden van de tatami. Beide judoka gaan in shizen hontai tegenover elkaar staan. 

Doel van de techniek:

Uke wil tori naar de kaak steken met een zwaardhand. Dit gebeurd altijd in een tsugi-ashi beweging in drie delen heft uke de rechterarm om de steek te maken. Tori ontwijk door mee te draaien in de steek beweging neemt de stekende hand onder controle en daarna de andere stekende hand. 

Aandachtspunten:

 • Tori loopt van uke weg in ayumi-ashi en zet de linkervoet een kwartslag naar rechts. Hierdoor komt uke op een lijn met tori.
 • Tori heft geleidelijk zijn rechterarm en loopt in 3 tsugi-ashi stappen naar uke (rechterbeen staat voor).
 • Op het laatst draait tori de kin weg en pakt deze de hand van uke (duim aan de palmkant).
 • Door de arm omhoog te brengen kan uke met de andere hand een steek beweging maken vanuit de gordel.
 • Op het laatst vangt tori deze hand op om uke te laten draaien naar rechts.
 • Tori wacht totdat uke iets door de knieën zakt om weg te komen uit de polsklemmen.
 • Dat is het moment dat tori de armen van uke laat buigen en de armen vastzet in de nek van uke.
 • Uke schuift zijn linkervoet naar achteren ten teken van overgave.
 • Beide judoka lopen in ayumi-ashi terug naar het midden. Uke draait met het gezicht naar Joseki terug naar tori.

Nikyo 2e serie:

Kiri oroshi (neerwaartse slag)

Beschrijving:

Uke maakt een kwartslag naar rechts heft zijn rechterarm totdat deze gestrekt is 90 graden omhoog (ook de vingers) dan roteert uke naar links op de bal van de voet en maakt een neerwaartse slag naar het hoofd van tori. Tori ontwijkt, eerst het hoofd dan de rest van het lichaam en maakt een klein pasje naar achteren. Zodra uke uit de kracht is van de slag wordt de aanval door tori overgenomen.

Tori gaat in de slagbeweging van uke mee duwt de hand van uke naar achteren tot het punt dat uke bij wordt geworpen, nu laat uke tori draaien door de linkerhand achter de elleboog van tori te plaatsten en deze rond duwt. Tori gaat mee in deze duwende beweging en brengt uke lichtjes uit balans, De elleboog van tori is in een hoek van 90 graden, omdat tori de handpalm van uke wil pakken. Vervolgens gaat tori achter uke staan en brengt een linkerhandhand omhoog en controleert de linkerschouder. Uke staat uitbalans en wordt gecontroleerd en tikt af.

Doel van de techniek:

Uke wil het hooft van tori doorklieven met het zwaardhand. Tori ontwijkt en gaat in de slagbeweging van uke mee. Tori wil uke werpen maar uke zorgt ervoor dat tori wordt gedraaid, tori komt zodanig achter uke om deze vast te zetten en te controleren.

Aandachtspunten:

 • Bij het omhoog brengen van de rechterarm van uke zijn de vingers en duim dicht.
 • Tori wacht tot het laatste ogenblik met het wegtrekken van zijn hoofd en buik bij de neerkomende slagbeweging.
 • Tori pakt de pols van uke zodra deze uit het krachtveld is (de hand is dan ter hoogte van de band).
 • Tori maakt twee tsugi-ashi stapjes om uke te willen werpen.
 • Uke pakt met de linkerhand (vingers omlaag) achter de rechter elleboog van tori om deze te laten draaien.
 • Tori houdt de voeten laag bij de grond tijdens het draaien, brengt daarna uke uit balans met een gebogen elleboog.
 • De linkerhand van tori pakt met de duim in de linkerhandpalm van uke en behoudt de balansverstoring zodra tori achter uke gaat staan.
 • Na de techniek maken beide judoka een kwartslag naar rechts waarbij tori voor uke gaat staan.

Ryokata oshi (twee-schouder neerdrukken)

Beschrijving:

Beide judoka maken een kwartslag en uke komt achter tori te staan. Uke heft beide armen en wil tori op de schouders omlaag drukken. Tori gaat mee in deze beweging en zakt door de knieën, gelijktijdig maakt tori een draai en pakt de arm van uke boven zijn hooft en brengt deze uit balans.

Uke moet naar voren lopen en duwt tori in de rug. Tot het moment dat tori terug gaat en stapt met een voet achter uke en maakt Tani otoshi bij uke, uke maakt nog en klein stapje met links en tikt af. Beide judoka lopen terug naar het midden van de mat.

Naname uchi (schuine slag)

Beschrijving:

Uke heft de rechter arm om een schuine slag naar tori te maken. Tori ontwijkt door naar achteren te bewegen en duwt de aanvallende hand weg. Gelijktijdig maakt tori een steekaanval richting de ogen van uke. Uke draait en duwt de hand weg, tori pakt de pols van uke en maakt deze los. Uke pakt tori achter de elleboog en laat deze draaien. Hierdoor staat tori in een positie om uke te tillen voor Ura nage.

Een hand op de knoop van de band, vingers omhoog en de andere hand slaat om het middel van uke. Tori moet goed doorzakken en de juiste til beweging maken. Uke tikt met beide handen af. Tori zet uke terug op de grond en beide judoka gaan naast elkaar staan.

Katate dori (pols pakken)

Beschrijving:

Beide judoka staan naast elkaar en uke pakt met de linker hand de pols van tori en duwt deze naar beneden. Tori gaat mee maar brengt ook de rechterarm naar voren waardoor uke een stapje met rechts naar voren moet maken. Uke wil niet verder en laat tori draaien door met de rechterhand de elleboog van tori rond te duwen.

Tori gaat mee met deze beweging draait en komt voor uke te staan voor een Uki goshi. Tori pakt de arm en slaat de arm om de heup van uke trekt aan en tilt uke. Deze kan met de rechterhand aftikken op de rug van tori. Daarna zet tori uke weer terug op de grond maakt een draai naar links en loopt weg.

Katate age (heffen van een hand)

Beschrijving:

Uke en tori staan ongeveer 3,5 meter uit elkaar in shizen hontai. Beide judoka tillen hun rechter arm op met de handpalmen naar elkaar toe. Wanneer de armen recht omhoog langs het lichaam bevindt strekken ze zich uit tot op de tenen. Nu lopen ze beiden naar elkaar uke mist de aanval en wordt door tori doorgestuurd.

Daarna veert uke terug en wordt deze door tori begeleid naar de andere kant. Vervolgens wordt uke naar achteren uit balans gebracht en vastgezet. Uke is nu gecontroleerd en kan niets anders dan aftikken. Tori stapt met de rechtervoet naar voren om uke weer normaal rechtop te zetten. 

Na deze techniek draaien beide judoka een kwartslag en staan op ongeveer 50 cm afstand (pakafstand) klaar voor de derde serie van het Ju no Kata.

Sanky 3e serie:

Obi tori (bandpakken)

Beschrijving:

Uke en tori staan tegenover elkaar en uke maakt een klein stapje voorwaarts met de linkervoet om gelijktijdig met de linkerhand de band (obi) te pakken van tori. Tori stuurt de hand van uke door en pakt met de rechterhand achter de elleboog waardoor uke wordt omgedraaid. Uke gaat in de beweging mee en pakt met de rechterhand achter de elleboog van tori en neemt de aanval over en stuurt tori door.

Tori maakt een pas in de beweging mee en komt voor uke te staan, de arm van tori gaat naar de rug van uke en tori maakt een Uki goshi. Uke strekt de benen zover mogelijk omhoog en tikt vervolgens af op de rug van tori. Daarna gaan beide judoka terug naar de basispositie en staan in shizen hontai tegenover elkaar.

Mune oshi (borstduw)

Beschrijving:

Uke heft de rechterarm op om een schouder/borst duw te geven. Tori laat dit niet toe en grijpt de pols van uke met zijn linkerhand en stuurt deze omhoog. Tori geeft uke nu op dezelfde manier een schouder/borst duw en uke wil dit niet en stuurt de hand van tori omhoog. De armen worden nu uitgestrekt en uke wil ontsnappen door te draaien.

Tori gaat mee in deze beweging van uke en stuurt uke in de draai door en tevens neemt tori de aanval over. Na de draai wordt uke uit balans gezet door een kwartslag te laten draaien. Tori stapt links rechts iets achter uke en laat uke naar achteren uit balans staan. Uke staat gecontroleerd en kan alleen aftikken met de voet. Hiernaar gaan beide judoka tegenover elkaar staan.

Tsuki age (opstoot)

Beschrijving:

Uke de aanvaller stapt met de rechterbeen naar achteren en brengt de rechterarm naar achteren. Vervolgens gaat uke energie pakken om een uppercut te geven. Zodra uke bij tori’s kin is ontwijkt tori door het hoofd iets naar achteren te brengen. De slag stopt niet maar gaat door en wordt door tori begeleid door met rechts de vuist op te vangen en met links achter de elleboog van uke.

Tori laat uke draaien om de as. Vervolgens wordt de arm van uke omhoog gebracht en stapt tori met links rechts naar voren en zet uke uit balans en controleert tori de arm van uke. Uke zal aftikken waarna tori uke terug zet. 

Uchi oroshi (neerwaartse slag)

Beschrijving:

Uke en tori staan tegenover elkaar en uke gaat weer energie pakken om een slag voor te bereiden. Zodra de rechterarm van uke geheel gestrekt is wil uke tori van boven een slag geven. Tori ontwijkt de slag en neemt de aanval over door de pols van uke te pakken. Tori maakt twee stappen naar voren in tsugi ashi om uke te werpen.

Uke wil dit niet en laat tori een draai maken. Tori gaat mee in deze beweging draait om zijn as en pakt de pols van uke vast. Vervolgens gaat tori achter uke staan en maakt een staande Hadaka jime maken. Uke tikt af en beide judoka gaan weer tegenover elkaar shizen hontai staan.

Ryo gan tsuki (steek in beide ogen)

Beschrijving:

De laatste techniek in het Ju-no-kata. Uke steekt met de rechterhand in de ogen van uke waarbij de middel- en de ringvinger uit elkaar zijn. Tori wil dit ontwijken en maakt tai sabaki van 90 graden en stuurt de aanvallende arm van uke door. Uke bevrijd zijn hand door de pols van tori weg te duwen. Tori neemt de aanval over en laat uke draaien op de bal van de voet. Nu gaat tori in de aanval en wil op dezelfde manier een steek in de ogen maken bij uke.

Uke wil dit niet en maakt ook tai sabaki. Uke stuurt tori door en wil tori ook laten draaien. Tori blijft echter staan en draait alleen met zijn heup. De linkerarm van tori gaat op de rug van uke en tori maakt een Uki goshi. Op het hoogste punt tikt uke af en wordt door tori heel rustig teruggezet. Beide judoka lopen terug naar hun beginpositie.

Zodra de judoka op de basisplek staan maken ze beiden een grote stap naar achteren. Ze groeten naar elkaar en maken een kwartslag naar Joseki en maken een staande een groet. Vervolgens lopen ze achterwaarts de judomat af waarna de judomat wordt af gegroet.