Kesa gatame

Kesa gatame

Kesa gatame

Kesa gatame 袈裟固

Is een techniek om te controleren in Osae komi waza (houdgrepen). Deze techniek behoort tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Bij de Kesa gatame pakt tori de nek vast door de arm er omheen te slaan. Vervolgens houd tori de arm van uke stevig vast en maakt zo de controle techniek. Bij jonge kinderen kan dit gevaar opleveren om zo om de nek te pakken en wordt niet te gestaan (mate).

Bevrijdingen:

De eerste bevrijding is om het been van tori in te sluiten. Zodra uke dit lukt is de controle techniek verbroken. Uke kan in een anderen bevrijding de tegengestelde richting van tori wegkruipen (door ebi te maken) vervolgens kan uke de hand voor de keel van tori zetten en proberen te gaan zitten. Door heen en weer te wiebelen zal tori de balans naar achteren verliezen. Een ander bevrijding is door tegen tori aan te kruipen ver de band te pakken en tori over het lichaam van uke heen te tillen.

Variaties:

Vanuit Kesa gatame kun je eenvoudig naar Makura kesa gatame. Makura 枕 betekent kussen, je maakt een soort kussen waar uke’s hoofd op ligt te rusten. Hierbij gaat de arm die om het hoofd van uke zit met de hand in de eigen knie holte of je houdt je eigen broek vast. De Makura kesa gatame kan ook gemaakt worden vanuit Kuzure kesa gatame. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *