Ko soto gake

Ko soto gake

Ko soto gake – 小外掛

Dit is de eerste techniek uit de derde groep (Dai sankyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Ko soto gake lijkt in eerste instantie erg veel op de Ko soto gari, maar er is wel degelijk een verschil. Bij een gari wordt er een maai beweging gemaakt bij een gake wordt er een haak beweging gemaakt. Het is de eerste haak beweging in het Gokyo systeem. Bij kinderen zie je vaak deze haak beweging omdat het eenvoudig uit te voeren is, tori verliest nauwelijks zijn balans en hoeft niet te draaien.

Tsukuri en variaties:

De techniek kan eenvoudig gemaakt worden als tori naar voren stapt met rechts om met links de haak te maken. Er hoeft niet overgepakt te worden en er hoeft niet gedraaid te worden, dit maakt het een eenvoudige worp om uit te voeren. Tori maakt één stap achterwaarts aan de mouwkant. Daarna maakt tori een kruisstap met de voet aan de reverskant, waarbij uke naar voor getrokken wordt en voor meer dan 50% op dit vooruitgeschoven been komt te staan (Gake principe) ook omdat Tori een tillende beweging maakt met de hand aan de revers. Tori haakt uke’s been weg met de voetzool of het onderbeen. 

Aanleren:

Bij het aanleren van deze worp moet tori niet bang zijn om contact te maken. Om dit te bevorderen kan men het beste eerst een dikke valmat gebruiken waar beide judoka veilig op kunnen vallen. Ineen competitie wedstrijd zal tori waarschijnlijk mee vallen. Een mooi voorbeeld hiervan is van onze eigen Noël van ’t End, tijdens de WK in 2019, Tokyo. In de finale maakte Noël een geweldige linkse combinatie van O uchi gari naar O soto gari naar deze Ko soto gake.

Weetjes:

Weet jij hoe je een judoka kun je herkennen?? nou aan zijn HANDEN en VOETEN. Zijn nagels zijn net als de rest van zijn lichaam schoon. Hiermee wordt bedoeld: kortgeknipt en zonder vieze zwarte randen. Lange nagels zijn net scheermesjes en kunnen andere judoka’s makkelijk verwonden. 

Biomechanica:

Deze techniek is een koppel (F1 + F2); Tori zal reageren op het verzet van uke, zodra tori begint te duwen (F1) duwt uke terug, tori probeert het bovenlichaam van uke naar achteren te duwen, terwijl het standbeen weg-gehaakt wordt in de tegengestelde richting (F2).

Ko soto gake biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Ko soto gake – Sasae tsurikomi ashi
  2. Ko soto gake – Tani otoshi
  3. Ko soto gake – Tsuri goshi

Overnames:

  1. Ko soto gake – Uchi mata
  2. Ko soto gake – Tai otoshi
  3. Ko soto gake – Yoko wakare

Een mooie complicatie van de Ko soto gake techniek.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *