Ko uchi gaeshi

Ko uchi gaeshi

Ko uchi gaeshi

Ko uchi gaeshi 小内返

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Ko uchi gaeshi is zoals de naam al doet vermoeden een overname op de Ko uchi gari. Zodra tori maar snel genoeg weg stapt kan de aanval met Ko uchi gari worden overgenomen. Ook bij deze techniek werpt uke zichzelf.

Tsukuri en variaties:

Uke wil de Ko uchi gari maken. Hiervoor zal uke aan de mauw in een rond draaiende beweging gaan trekken in de hoop dat tori mee stapt. Zodra tori mee stapt zal uke dit been aan de achterkant van de enkel willen weg maaien. Maar tori is slim en heeft deze beweging door. Door snel het gemaaide been naar achteren te zetten mist uke nu het been van tori. Tori hoeft nu alleen het werk van de zwaarte kracht controleren en uke zal zelf hierdoor op zijn rug vallen. Natuurlijk blijft tori met zijn armen vasthouden voor de controle.

Biomechanica:

Deze judotechniek is een moment; Een krachtarm (Re) wordt verlengd. Tori maakt de worp met de armen (F1 en F2). Ko uchi gaeshi is net als bij een arm worp zoals Sumi otoshi een doorsturende armbeeweging. 

Sumi otoshi biomechanica

Twee voorbeelden uit de Shiai, bij de eerste is het een overname naar achteren de tweede moet je goed opletten…

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *