Kuzure kesa gatame

Kuzure kesa gatame

Kuzure kesa gatame

Kuzure kesa gatame 崩袈裟固

Is een judotechniek en is ingedeeld in Osae komi waza (houdgrepen). Deze techniek behoort tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Kuzure kesa gatame is de eerste techniek die voor komt in het Katame no Kata. Het betekent flank-controle. Je kunt hiermee je tegenstander controleren op de grond als deze op zijn rug ligt. Bij 20 seconde controle heb je de partij gewonnen.

Bevrijdingen:

Je op verschillende manier bevrijden uit de houdgreep Kuzure kesa gatame. De eerste manier is om naar tori (die persoon die boven ligt en controleert) toe te kruipen (met de benen) en probeer vervolgens het been van je tori te pakken, zodra je deze hebt ingesloten (gekruist) dan is de houdgreep verbroken. De tweede manier is om juist de andere kant op te kruipen zwaai je been de lucht in en probeer te gaan zitten. Als variatie kun je onder het been dat je opwaait met je hand de kraag van tori te pakken.

Variaties:

Als tori kun je verschillende variaties uitvoeren. Je kunt vanaf hier naar arm klem, sankaku, verwurging of naar een andere controle techniek. Er zijn ook verschillende manieren om te bewegen zodat je deze controle techniek kunt vasthouden. Denk daarbij probeer zo min mogelijk kracht gebruiken hoe meer kracht tori gebruikt om vast te houden hoe eenvoudige het voor uke wordt om los te komen.

Hieronder een mooi voorbeeld van deze techniek in Shiai (competitie)

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  3. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *