Masahiko Kimura

Masahiko Kimura

Masahiko Kimura 木村政彦  10-9-1917 – 18-4-1993

Kimura was een Japanse judoka en professionele worstelaar die alom wordt beschouwd als een van de grootste judoka aller tijden. Hij won voor de eerste keer in de geschiedenis de All-Japan judo toernooi 3 keer op rij. Had van 1936 tot 1950 nog nooit een judowedstrijd verloren. Een auteur zei: “In de geschiedenis van judo, niemand is de sterkste voor Kimura en niemand is de sterkste na Kimura.” 

Kimura werd geboren op 10 september 1917 in Kumamoto. Hij begon op 9-jarige leeftijd met judotraining en promoveerde op 15-jarige leeftijd tot yondan (4e dan) na zes jaar judo. Hij had zes tegenstanders (die allemaal 3e en 4e dan waren) op rij verslagen. In 1935, op 18-jarige leeftijd, werd hij de jongste godan ooit (5e dan) toen hij acht opeenvolgende tegenstanders versloeg in de Kodokan. 

 

Masahiko Kimura

Het opmerkelijke succes van Kimura kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan zijn fanatieke trainingsregime, geleid door zijn leraar, Tatsukuma Ushijima. Kimura verloor naar verluidt slechts vier judowedstrijden in zijn leven, allemaal in 1935.

Hij overwoog te stoppen met judo na die verliezen, maar door de aanmoediging van vrienden begon hij weer te trainen. Hij oefende consequent de beenworp O soto gari (grote buitenste oogst) tegen een boom. Veel training tegenstanders vroegen Kimura om zijn O soto gari niet te gebruiken.

 

Op het hoogtepunt van zijn carrière omvatte Kimura’s training elke dag duizend push-ups en hij trainde 9 uur achter elkaar en datb 6 dagen in de week. Op 30-jarige leeftijd werd hij gepromoveerd tot Kodokan 7e dan. 

Deze promotie werd bevroren na geschillen met Kodokan over het voortzetten van zijn loopbaan als een professionele worstelaar. Hij weigerde de All Japan Judo kampioenschap-vlag terug te geven en dan-rangen die hij had gekregen terwijl hij in Brazilië verbleef.

In Brazilië werd hij uitgedaagd door Hélio Gracie van de Gracie Jiu Jitsu om tegen hem te vechten, dit gevecht zou bekend worden als de “Gracie Rules”

De “Gracie Rules” houdt in dat alleen het gevecht zou worden gewonnen zodra iemand zijn bewustzijn verliest. Dit speelde in tegen de judoregels waarin je kunt winnen door worpen en controle technieken. Het gevecht tussen Gracie en Kimura vond plaats in het Maracana-stadion, voor een publiek van 20.000 mensen, waaronder president van Brazilië Getúlio Vargas. 

Kimura werd in de arena ontvangen met rauwe eieren en werd beledigd door de Braziliaanse menigte. De Gracie supporters hadden een kist om te symboliseren dat het Kimura dood zou worden. Zoals ze dat ook bij Kato hadden gedaan.

 

Aan het begin van de wedstrijd probeerde Hélio hem te gooien met O soto gari en O uchi gari, maar Kimura blokkeerde de technieken hij scoorde met meerdere worpen zoals O uchi gari, Harai goshi, Uchi mata en Ippon seoi nage. Omdat de mat zacht was hadden de worpen geen effect op Helio Gracie .

Kimura bedacht om verder te vechten op de grond, waarbij hij Gracie vasthield met Kuzure kami shiho gatame. Na een aantal grepen, waaronder Kesa gatame, Sankaku jime en Do jime, kon de Braziliaan niet meer ademen toen hij onder Kimura lag. Hij probeerde van positie te veranderen om voordeel te krijgen.

 

Maar door de wijziging van de positie greep Kimura de arm vast en zette een Gyaku ude garami aan. Maar Hélio gaf zich niet over en Kimura draaide de arm totdat hij brak. Terwijl Gracie nog steeds weigerde op te geven, draaide Masahiko de arm verder en brak hem opnieuw. 

Ten slotte, toen de judoka op het punt stond hem voor de derde keer te draaien, gooide Gracie’s verzorgers in de hoek de handdoek in de ring en werd Kimura tot winnaar uitgeroepen. De arm klem wordt tegenwoordig de Kimura klem genoemd maar dan in BJJ en MMA.

Masahiko Kimura stierf op 18 april 1993, na een lange strijd tegen longkanker. Hij werd 75 jaar oud.