Morote gari

Morote gari

Morote gari

Morote gariĀ åŒę‰‹åˆˆ

Is de 1e van de nieuwe technieken die officieel zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld doorĀ Jigoro Kano in 1895.Ā 

In Shiai (competitie) is deze techniek verboden, je mag immers geen benen meer pakken. Maar voor je technisch examen mag je deze techniek nog wel uitvoeren. Steeds meer judoka leren helaas dit soort technieken niet meer wat een gemis is voor de judosport.

Ā 

Tsukuri en variaties:

Deze techniek wordt werd vak in de wedstrijden als een alles of niets poging ondernomen. Immers je kon ermee winnen of je kon ermee worden overgenomen in Tawara gaeshi. Tori loopt naar uke en zet een voet aan de buitenkant naast de voet van uke. Hij bukt en pakt met twee armen om de benen van uke ter hoogte van de knieƫn. De schouder van tori plaats hij in de buik van uke. Door de armen naar zich toe te trekken en te duwen met de schouder tegen de buik wordt uke omver geduwd. Het is een gari dus tori moet de benen weg maaien en niet te veel willen duwen.

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom; Dit komt omdat uke om een steunpunt (C) heen wordt gedraaid. Tori maaitĀ  uke achter de knieĆ«n, waardoor dit een draaipunt (C) wordt. De buik wordt gebokkeerd waardoor uke een achterwaartse val maakt.

Ashi guruma biomechanica

Hieronder een oud filmpje van deze mooie techniek, die je ook moet demonstreren voor de 5 dan examen.

Bronnen:

  1. KodokanĀ instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog vanĀ Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *