O goshi

O goshi

O goshi

O goshi – 大腰

Dit is de zesde techniek uit de eerste groep (Dai ikkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Bij deze techniek komt uke met beide benen los van de grond en wordt net als met Uki goshi vooruit over de heup van tori geworpen. Omdat uke vanuit de vorige worp O soto gari verzet geeft kan tori terugdraaien en deze volgende Gokyo worp maken.

Tsukuri en variaties:

Het uitvoeren van een O goshi (betekenis is grote heupworp) ligt heel dicht in de buurt van een Uki goshi. Beide heupworpen lijken erg op elkaar maar er is wel degelijk een verschil. Bij een Uki goshi werp je de tegenstander kort en bij deze techniek werp je de tegenstander wat verder weg. Uke zwaait wat meer over je heup. Uke wordt nu voor het eerst met twee voeten van de vloer geworpen. Tori verandert de positie in deze worp. Allereerst loopt tori achterwaarts en trekt dan uke rond aan de reverskant (waardoor uke schuin achter Tori komt te staan). Tori plaatst de hand aan de revers om Uke’s middel (zie Uki-goshi) en werpt Uke over zijn heup (een tillende heupworp). Tori leert zijn armen, romp en benen te gebruiken om Uke van de vloer te krijgen.

Aanleren:

Ook het aanleren van deze techniek is bijna het zelfde als die van een Uki goshi. De verschillen tussen beide heupworpen zijn voor jonge kinderen moeilijk te maken en kan beter uitgelegd worden als men langer op judo zit. Vaak maak ik een vergelijking tussen drie heuptechnieken om de verschillen tussen de technieken goed weer te geven. Deze drie heupworpen zijn: Uki goshi, O goshi en Koshi Guruma. Uki goshi maak je met een kant van je heup. De O goshi maak je met beide heupen en de Koshi guruma maak je door je heup nog iets verder door te draaien (arm gaat dan wel naar de nek). 

Weetje:

Wist je dat O, “groot” en goshi, “heup” betekend. Als je een paar woordjes Japans kunt kun je al heel snel achter de betekenis van de techniek komen. Deze judotechniek is dus de grote heupworp 🙂 .

Biomechanica:

Deze techniek is ook een hefboom; Uke wordt om een steunpunt heen gedraaid. Tori blokkeert uke met de heup tegen de voorkant van het bekken van uke waardoor dit een draaipunt wordt. De armen trekken uke over dit punt heen en vanuit de benen wordt uke over de heup ‘gewipt’ (koppel Re + F3)

O goshi Biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. O goshi – Harai goshi
  2. O goshi – Tani otoshi
  3. O goshi – O uchi gari

Overnames:

  1. O goshi – Tani otoshi
  2. O goshi – Sukui nage
  3. O goshi – Koshi guruma

Uit de oude doos:

Hiernaast staat een filmpje dat ik ergens op het Internet tegen kwam. Het leuke van de tegenwoordige tijd is dat alles online staat je kunt zo een schat aan informatie vinden. Daar zit dan ook gelijk het gevaar in dat je overload wordt met informatie. Probeer dan maar de goede informatie van de slechte te onderscheiden. 

Maar ik wilde deze O goshi jullie niet onthouden.

Grote heupworp uitgevoerd door de JudoKids.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *