O guruma

O guruma

O guruma

O guruma – 大車

Dit is de zesde techniek uit de vierde groep (Dai yonkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

O guruma kan heel goed gemaakt worden vanuit een kruispas beweging, deze beweging wordt Mawari komi (volledig omdraaiende beweging) genoemd. Binnen het judo komt deze pas vaker voor bijvoorbeeld bij O soto makikomi of bij Ashi guruma. Als wedstrijdjudoka maakte ik altijd met de kruispas een schijnbeweging zodat ik door kon gaan naar Tani otoshi.

Tsukuri en variaties:

Tori beweegt bij deze judotechniek achterwaarts en maakt Mawari-komi (net zoals bij Ashi guruma, voet aan de mouwkant kruist voorlangs!). Op hetzelfde moment trekt tori aan de revers van uke naar binnen, zodat uke uit balans naar voren staat. Vervolgens plaatst tori het been tegen de voorkant van het dijbeen van uke. De werpactie van tori is met een licht vegende beweging van het been en draaibeweging van het bovenlichaam. Als uke is gevallen zorgt tori dat deze gelijk met twee benen stevig op de grond staat (in balans) en zo laat zien dat er een controle is over de gehele judoworp.

Aanleren:

Om de O guruma aan te leren moet je goed balans kunnen houden op een been. Daarom is hinkelen en op een been naar voren kunnen buigen (zonder om te vallen) erg belangrijk om op jonge leeftijd aan te leren. De kruispas (Mawari komi) kan geoefend worden als één van de twee judoka op twee knieën zit en beide judoka hebben elkaar vast bij de mauwen. Tori staat rechtop en maakt voor uke de kruispas links en rechts. Tevens kan tori zijn been insteken voor uke’s buik en uke hierover heen trekken. Als dit lukt kunnen de judoka het staande uitvoeren.

Weetjes:

Wist je dat deze judoworp net als bij Ashi guruma wordt gemaakt met het standbeen buiten de voeten van je partner? In wedstrijden zie je deze techniek niet zoveel of toch wel? Zodra tori een O soto gari maakt en uke trekt de aanvallende been terug kan tori door gaan naar O guruma en zo alsnog een worp maken in voorwaartse richting.

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom; Uke wordt namelijk om een steunpunt (C) heen gedraaid. Tori blokkeert uke op de bovenbenen ter hoogte van de lies, waardoor dit een draaipunt wordt. De armen (F1 en F2) van tori trekken uke over dit draaipunt heen.

O guruma biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. O guruma – O soto gari
  2. O guruma – Tani otoshi (na kruispas been achterlangs)
  3. O guruma – Soto makikomi

Overnames:

  1. O guruma – Tani otoshi
  2. O guruma – Sukui nage
  3. O guruma – O soto guruma

Hieronder een combinatie van Ashi- en O guruma compilatie die in wedstrijden gemaakt worden.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *