O soto gari

O soto gari

O soto gari

O soto gari – 大外刈 

Dit is de vijfde techniek uit de eerste groep (Dai ikkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Toen Mikonosuke Kawaishi voor de 2e wereldoorlog naar Europa kwam (en verbleef in Frankrijk) ontwikkelde hij een intuïtieve instructiestijl en een numerieke ordening van de technieken die volgens hem geschikter waren voor het Westen. Hierbij zette hij de O soto gari als eerste techniek neer. Zou dit komen omdat wij graag iemand een pootje willen haken?

Tsukuri en variaties:

De grote buitenwaartse beenworp is een moeilijke judoworp omdat uke naar achteren valt en niet kan zien waar hij/zij neerkomt. Om deze techniek goed uit te voeren moet tori, uke schuin op zij uit balans zetten op één been. Dit been wordt door tori weg gemaaid. Tori maakt een grote maai beweging met zijn been en maait het been van uke weg, ondertussen stuurt tori uke schuin naar achteren. Bij een correcte uitvoering zit er geen ruimte bij het bovenlichaam tussen tori en uke. De tenen van tori wijzen naar beneden bij het maken van de techniek en het zwaaibeen wordt maximaal gezwaaid. Meestal zie je vooral bij uchi komi dat tori met een gebogen knie de worp wil maken, dit is incorrect. Een mooi uchi komi vorm is dat tori en uke gelijktijdig de worp inzetten en de been omhoog zwaaien.

 

Aanleren:

Om deze techniek aan te leren kan één van de twee judoka op de knieën zitten met één knie omhoog en gebogen. Beide judoka hebben elkaar vast in een judobeetpak houding en aan de kant waar de mouw wordt vastgehouden maakt tori de maai beweging met zijn/haar been en stuurt uke gelijk naar achteren uit balans. Door deze techniek eerst op de knieën uit te voeren zal de val voor uke niet zo moeilijk zijn. Waardoor de kans op blessures aanzienlijk wordt verminderd.

Weetjes:

Wist je dat deze worp een van de gevaarlijkste judoworpen is? Dit komt omdat uke naar achteren moet vallen. Tevens wordt deze techniek vaak als een van de eerste technieken aangeleerd (waarschijnlijk omdat deze als eerste techniek in het Kawaishi systeem voorkomt). Indien tori de techniek te wild uitvoert en uke niet veel val ervaring heeft kan een blessure eenvoudig optreden. Er zijn hierdoor al heel wat ongelukken met deze worp gebeurd.

Biomechanica:

Deze techniek is een Koppel (F3 + Re); Uke’s steunpunt wordt weggehaald. Uke’s bovenlichaam wordt naar achteren geduwd, terwijl het standbeen weggemaaid wordt in tegengestelde richting.

O soto gari biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. O soto gari – Ko soto gake
  2. O soto gari – O soto otoshi
  3. O soto gari – Soto Makikomi

Overnames:

  1. O soto gari – O soto gari
  2. O soto gari – Sumi otoshi
  3. O soto gari – Yoko wakare

Instructie filmpje van de JBN:

Hieronder staat een instructie filmpje van de Judo Bond Nederland (JBN) zoals de O soto gari uitgevoerd mag worden bij kinderen die examen doen voor de gele band. Er is duidelijk geen balansverstoring (kuzushi 崩し) te zien, dit wordt op latere leeftijd aangeleerd.

Hieronder een filmpje van de top 10 mooiste O soto gari gemaakt bij internationale judo wedstrijden. 

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *