O soto makikomi

O soto makikomi

O soto makikomi

O soto makikomi 大外巻込

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

O soto makikomi is een sutemi naar achteren. Het lijk erg veel op de Soto makikomi maar deze is in voor waarste richting. De naam O soto (groot buitenwaarts) geeft aan welke richting de worp uitgevoerd moet worden.

Tsukuri en variaties:

Tori maakt een aanval met O soto gari, waarop uke reageert met verzet te geven. Hierdoor kan tori de arm over het hoofd van uke zwaaien en nog meer gewicht in de worp naar achteren geven. Hij brengt zijn gehele gewicht in de strijd en probeert de arm zo ver mogelijk van uke weg te steken. Door zelf mee te rollen naar de grond wordt er een sutemi gemaakt. Tori kan landen op zijn arm waardoor niet zijn gewicht boven op uke komt te vallen. 

Biomechanica:

Deze techniek is een Koppel (F3 + Re); Uke’s steunpunt wordt weggehaald. Uke’s bovenlichaam wordt naar achteren geduwd, terwijl het standbeen weggemaaid wordt in tegengestelde richting. Doordat tori meevalt in de worp is het een sutemi.

O soto gari Biomechanica

Hieronder een compilatie filmpje van de beste makikomi technieken. 

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *