O uchi gaeshi

O uchi gaeshi

O uchi gaeshi

O uchi gaeshi 大内返

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

O uchi gaeshi is zoals ook deze naam doet vermoeden een overname van de beenworp O uchi gari. In tegen stelling met de Ko uchi gaeshi stapt tori hier niet uit maar neemt de worp met een buitenwaartse maai beweging over en stuurt hierbij uke naar de grond.

Tsukuri en variaties:

Uke wil een O uchi gari maken. Dit doet hij door te trekken aan de revers kant. Tori stapt niet mee waardoor uke een mislukte O uchi gari inzet. Tori kan deze beweging overnemen en geeft licht verzet anders wordt hij geworpen met de O uchi gari. Tori neemt nu de aanval over door uke een beetje naar zich toe te trekken en het been naar voren te te bewegen. Hierdoor wordt uke uit balans gebracht. 

Biomechanica:

Deze techniek is een zogenaamd koppel (F1 + F2); De essentie van de worp zit in de overname. Uke valt namelijk aan met een O uchi gari en tori neemt de aanval over. Hierdoor wordt uke naar achteren uit balans gebracht en door tori en door de armen naar de grond geduwd (F1).

 

Ko soto gari biomechanica

Hieronder een geweldig tegenactie van uke waardoor de rol van uke tori wordt….

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *