Obi otoshi

Obi otoshi

Obi otoshi

Obi otoshi – 帯落

Dit is de eerste techniek uit de zesde groep (Habukareta waza) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkelde Jigoro Kano de Gokyo methode om de technieken in te delen.

Obi otoshi is de eerst techniek die later zijn toegevoegd in rond de 100ste verjaardag in 1982. Naast deze Obi otoshi bestaat er ook een Obi goshi deze is niet door de Kodokan ontwikkeld en erkent maar door Kawaishi ontwikkeld en staat bekend als de 15e heupworp.

Tsukuri en variaties:

Tori pakt met rechts de judoband (obi) vast en trekt deze naar zich toe. Deze beweging zit ook in het Koshiki no Kata bij de 12e techniek: Shikoro gaeshi . Tori stapt nu schuin achter uke en zwaait de ander vrije hand om het middel van uke. Door beide armen omhoog te tillen wordt uke gedraaid bij het zwaartepunt de band en komt horizontaal te liggen. Door nu het Otoshi principe toe te passen (de kortste weg naar de mat) wordt uke geworpen. 

Biomechanica:

Deze techniek is een koppel van (F1 + F2 (Re) + F3); Het steunpunt van uke wordt weggehaald. Tori lift uke achterwaarts door de band te grijpen en aan de voorkant van de bovenbenen van uke de broek te pakken. Tori’s bovenlichaam duwt uke achteruit op borsthoogte.

Sukui nage biomechanica

Hieronder een paar leuke filmpjes van Obi otoshi.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *