Okuri ashi barai

Okuri ashi barai

Okuri ashi harai

Okuri ashi harai – 送足払

Dit is de vijfde techniek uit de tweede groep (Dai nikyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Als we aan Okuri ashi harai denken, denken we vaak aan de zijwaartse beweging in het Nage no kata. Dit terwijl je deze techniek ook vanuit andere bewegingen kunt maken. Zoals ik al eerder had aangegeven is de draaiende beweging vaak een krachtiger- en energie besparende beweging, zo ook voor deze techniek. 

Tsukuri en variaties:

Tori neemt uke zijwaarts mee naar de reverskant, en veegt na een paar stapjes aan de mouwkant beide enkels in een keer weg. Dit vegen gebeurd met de onderkant van de voet tegen uke’s enkels. Uke zal voor de eerste keer puur zijwaarts vallen. De timing (principe van ontspanning – aanspanning) is nu voor tori erg belangrijk. De handen van Tori werken als bij De ashi harai, deze worpen zijn nauw verwant met elkaar.  Zorg ervoor dat de afstand tussen tori en uke niet te groot is anders zal tori een De ashi barai maken. De tweede manier van uitvoeren is vanuit een draaibeweging, zie bij aanleren hoe dit in zijn werk gaat.

Aanleren:

Je kunt in plaats van de traditionele manier van vegen ook een gevarieerde manier van vegen maken namelijk vanuit een draai. Als tori met zijn linkervoet naar voren stapt, draait, en uke aan de revers en mouw dwingt om mee te stappen kan tori met de linkervoet beide enkels van uke tegelijk weg vegen.

Dit vergt wel wat oefeningen voordat de judoka dit onder de knie heeft.  Daarom begint men vaak vanuit een zijwaartse beweging bij het aanleren van de judotechniek.

Weetjes:

Vaak hebben we het over een barai of een gari in het Japans kennen ze alleen de harai. In Nederland zeggen we tegen deze worp de Okuri ashi barai, terwijl men in het Japans Okuri ashi harai is. Een gari is een maai beweging en een barai is een veeg beweging. In Japan kennen ze dit verschil niet wellicht een goed idee omdat ook maar hier in Nederland los te laten. Anders krijg je dezelfde discussies als over het Kodokan en het Busen kata.

Biomechanica:

Deze techniek is een koppel (Re + F3); Uke’s steunpunt wordt weggehaald. Uke’s bovenlichaam wordt richting de mouwkant getrokken, terwijl de benen in tegenovergestelde richting worden geveegd

Okuri ashi harai biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Okuri ashi harai – Harai goshi
  2. Okuri ashi harai – O soto Guruma
  3. Okuri ashi harai – Tai otoshi

Overnames:

  1. Okuri ashi harai – De ashi harai
  2. Okuri ashi harai – Tai otoshi
  3. Okuri ashi harai – Yoko wakare

Instructie filmpje van de JBN:

Hiernaast staat een instructie filmpje van de Judo Bond Nederland (JBN) zoals de Ippon seoi nage (afgeleide van Seoi nage) uitgevoerd mag worden bij kinderen die examen doen voor de bruine band,  1e kyu (ichi kyu).

In het Nage no kata is de aanval van uke van uke alleen het vastpakken, tori neemt uke mee en bij de derde pas wordt uke geveegd. Tori zorgt ervoor dat zijn veegbeen gestrekt blijft en uke mag niet te hoog in de lucht geworpen worden maar schuift over de mat en valt op zijn/haar zij.

Een mooi compilatie van verschillende veegtechnieken waaronder de Okuri ashi harai.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *