Sasae tsurikomi ashi

Sasae tsurikomi ashi

Sasae tsurikomi ashi

Sasae tsurikomi ashi – 支釣込

Dit is de derde techniek uit de eerste groep (Dai ikkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Deze techniek volgt op de Hiza guruma en is net als de Hiza guruma een blokkeertechniek. In wedstrijden wordt deze worp veelvuldig toegepast met name bij de zwaar gewichten. Dit komt omdat zonder al te veel kracht uke snel uit balans gebracht kan worden. Het draaipunt van uke ligt op heuphoogte, zie de biomechanica iet verder op deze pagina.

Tsukuri en variaties:

Zodra je de Hiza guruma onder de knie hebt kun je verder met deze blokkeer techniek. De moeilijkheid is nu dat je de blokkering niet ter hoogte van de knie uitvoert maar bij de voet. Tori stapt met rechts in met de tenen schuin voorwaarts en blokkeert de enkel van uke zodat deze niet naar voren kan stappen. Door nu aan de mouw een trek beweging te maken zal uke over zijn draaipunt vallen. De romp van tori draait om zijn lengteas naar links, terwijl zijn hoofd meegaat. Uke zal in deze beweging meegaan en het zwaartepunt komt nu over zijn voet te liggen. Zodra de persoon valt zal deze eerst om zijn breedte-as vallen en in de laatste fase om zijn lengte-as. Hierdoor komt uke op zijn linkerzij te liggen. Tori blijft in balans door zijn romp te strekken en zijn knieën te buigen.

 

Aanleren:

De aanleer manier is bijna hetzelfde als bij de Hiza guruma, men kan eerst dit op de knieën aanleren. Let op de trek arm deze moet horizontaal blijven. Bij kinderen kun je de metafoor auto rijden gebruiken waardoor ze leren te sturen met de armen (naar rechts en naar links), door nu op de rem te trappen (voet tegen de scheenbeen of lager) zal de auto uit de “bocht” vliegen, uke valt om.

In het Nage no Kata moet tori een draai van 180 graden maken. Bij het aanleren moeten de kinderen over hun schouder naar achteren kijken, misschien komt daar nog een auto.

Weetjes: 

Wist je dat deze judoworp vaak wordt toegepast in het wedstrijd judo? Dit komt onder andere omdat je het met dezelfde kumi kata (pakking) links en rechts kunt uitvoeren. Tori is misschien wel sterker aan de revers kan om aan te trekken dan aan de mouw kant. Ook kun je verschillende voorbewegingen (bijvoorbeeld aanval O soto gari) maken waarna je alsnog deze Sasae tsurikomi ashi kunt inzetten. Anton Geeskink had het vroeger over speel arm en speel been dit er ook een voorbeeld van.

Biomechanica:

Deze techniek maakt ook gebruik van een hefboom; uke wordt om een steunpunt heen gedraaid (bij de enkel). Tori blokkeert uke net boven de enkel, waardoor dit een
draaipunt wordt. De armen trekken en liften (tsurikomi) uke over dit punt heen.

Sasae tsurikomi ashi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

 1. Sasae tsurikomi ashi – Uchi mata 
 2. Sasae tsurikomi ashi – Uki waza
 3. Sasae tsurikomi ashi – Uki goshi

Overnames:

 1. Sasae tsurikomi ashi – Sasae tsurikomi ashi 
 2. Sasae tsurikomi ashi – O soto gari 
 3. Sasae tsurikomi ashi – Yoko wakare

De beste judoka die deze worp kon uitvoeren is Yasuyuki Muneta, door zijn lage zwaartepunt lukt het hem altijd om onder het zwaartepunt van de tegen stander te komen. Geniet hieronder van deze grootmeester in Sasae tsurikomi ashi.

Bronnen:

 1. Kodokan instituut Japan
 2. Gokyo systeem door Willem Visser
 3. Judo in beweging door Douwe Boersma
 4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
 5. Judo encyclopedie van Haesendonck
 6. Judoblog van Mitesco.
 7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *