Seoi nage

Seoi nage

Seoi nage

Seoi nage – 背負投

Dit is de achtste techniek uit de eerste groep (Dai ikkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Ippon seoi nage is gelieft onder de wedstrijd judoka. Dit komt omdat tori vrij eenvoudig met een draai beweging gelijk onder het zwaartepunt van uke kan springen. Mocht de techniek mislukken dan laat tori de pakking (kumi kata)  los en valt op zijn buik. Een nadeel is dat je vrij snel een straf kunt krijgen bij een valse aanval, hierbij komt tori op de knieën zitten maar naast uke niet onder diens zwaartepunt.

Tsukuri en variaties:

Deze worp heeft 2 variaties: 1) Morote-seoi-nage (beide armen) of 2) Ippon-seoi-nage (één arm). Tori heeft uke links aan de mouw vast (liefst een beetje laag onder bij de mouw om meer ruimte te kunnen maken bij het inspringen) en kan de andere rechter arm die los is of vast zit aan de revers, onder de arm van uke plaatsen. Door gelijktijdig te draaien in de romp en onder uke te springen zal uke op de rug van tori komen te liggen. Tori kan een rond draaiende beweging maken (doordraaien met zijn hoofd) en werp uke met deze worp. Met deze worp wordt de snelheid ervaren.

Aanleren:

Het aanleren van deze worp kan het eenvoudigst met de uchi komi vorm. Door steeds in te springen met de voeten tussen de voeten van uke en uke strak tegen je aan te trekken krijg je steeds beter het gevoel hoe je uke op je rug kunt krijgen. De kracht zit in de herhaling dat geldt zeker voor deze judoworp.

Je kunt ook twee binnen fietsbanden vast maken aan een boom en op deze manier uchi komi (het oefenen van het indraaien) maken. Op deze manieren heb ik al heel wat uchi komi oefeningen gemaakt.

Weetjes:

Wist je dat je met deze techniek heel veel andere technieken kunt verbinden en ook overnemen? Met deze techniek kun je de meeste variaties in het judo maken. Het is bijvoorbeeld heel goed te combineren met een voorwaartse en achterwaartse beweging (verbinding naar Ko uchi makikomi). Maar ook een overname en dan doorgaan naar een Yoko wakare is mogelijk en zeker een mooie techniek. Wil je weten hoe die gaat? kom dan maar eens bij mij op de training ;-).  Je kunt ook de filmpjes van Toshihiko Koga bekijken hij is misschien wel de beste judoka met de Seoi nage.

Biomechanica:

Deze techniek is een moment (a), een hefboom (b) of een koppel (c) in alle gevallen zal tori, uke over zijn boven-rug trekken om te werpen (moment), de kuzushi is voorwaarts, de voorkeursrichting bij een voorwaarts bewegende uke.

Seoi nage biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Seoi nage – Seoi otoshi
  2. Seoi nage – Ko uchi makikomi
  3. Seoi nage – Tani otoshi
  4. Seoi nage – Kata guruma
  5. Seoi nage – Tama guruma

Overnames:

  1. Seoi nage – Uki otoshi
  2. Seoi nage – Sumi gaeshi
  3. Seoi nage – Te guruma
  4. Seoi nage – Tani otoshi
  5. Seoi nage –Yoko wakare

Instructie filmpje van de JBN:

Hiernaast staat een instructie filmpje van de Judo Bond Nederland (JBN) zoals de Ippon seoi nage (afgeleide van Seoi nage) uitgevoerd mag worden bij kinderen die examen doen voor de bruine band,  1e kyu (ichi kyu).

In het Nage no kata is de aanval van uke met een slag (atemi) naar het hoofd van tori. Vroeger draaide tori zich om en kon de slaande arm van uke breken op zijn schouder. Daarom wordt in het kata deze techniek op deze manier uitgevoerd (op de schouder). Terwijl bij wedstrijden en het aanleren van de worp de arm wordt opgevangen in de ellenboog, voor de veiligheid maar je hebt dan ook meer controle over de arm van uke.

Seoi nage uitgevoerd door de JudoKids

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *