Seoi otoshi

Seoi otoshi

Seoi otoshi – 背負落

Dit is de tweede techniek uit de zesde groep (Habukareta waza) van het Gokyo systeem ontwikkelde Jigoro Kano in 1895.

Seoi otoshi is een echter competitie worp. Als je snel bent kun je relatief snel onder het zwaartepunt van je tegenstander duiken. De Japanner Toshihiko Koga helaas veel te vroeg gestorven 21-3-2021 was erg bedreven in de Seoi nage technieken. kijk onder maar wat hij kon.

Tsukuri en variaties:

Net als bij een Seoi nage maak je bij een Seoi otoshi een instap beweging met je voeten naar voren. In de draai beweging van het inspringen ga je gelijk naar je knieën. Uke neem je mee in de draaibeweging met de armen en hiermee maak je de worp. Indien tori genoeg kracht heeft kan deze van laag naar hoog weer omhoog komen. Hierdoor wordt uke nog meer gelanceerd naar voren. Een variatie van de worp is door met een voet tussen de benen van uke te steken en dan laag onder uke te komen. Door de benen uit te strekken wordt de techniek Seoi otoshi gemaakt. De techniek komt ook in het Ura gedeelte van het Koshiki no Kata voor en zit ok in het Kime no Kata.

Biomechanica:

Deze techniek is een moment (a), een hefboom (b) of een koppel (c) in alle gevallen zal tori, uke over zijn boven-rug trekken om te werpen (moment), de kuzushi is voorwaarts, de voorkeursrichting bij een voorwaarts bewegende uke.

Seoi nage biomechanica

Hieronder een aantal mooie compilaties van de Seoi nage gemaakt door Koga.

Hieronder een eerbetoon aan een geweldige judoka met een nog mooiere Seoi otoshi.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *