Shuichi Nagaoka

Shuichi Nagaoka

Shuichi Nagaoka 永岡秀  17-9-1876 – 22-11-1952

Was een van de eerste leerling van de Kodokan judo. Hij werd de derde persoon die door Jigoro Kano werd gepromoveerd tot 10e dan.

Shuichi Nagaoka werd geboren in de prefectuur Okayama in 1876. Hij trainde in Kito-ryu jujutsu onder Noda Kensaburo 野田 権三郎 in Okayama voordat hij in 1892 naar Tokio verhuisde.

In januari 1893 begon hij te trainen aan de Kodokan en verdiende hij zijn eerste dan in September 1894. Hij werd beschouwd als een ” wonderkind ” vanwege zijn snelle opkomst, vergeleken met de legendarische Shiro Saigo. Zijn favoriete technieken waren sutemi-waza.

Shuichi Nagaoka

n 1899 stond Nagaoka in een speciale wedstrijd tegenover jujutsu meester Mataemon Tanabe deze was er goed in Ne-waza , maar Nagaoka kon zijn grondwerk weerstaan. Op een gegeven moment probeerde Mataemon en klemde hij Nagaoka bijna een juji-gatame, maar de verdediging van Nagaoka en dat ze bijna van de mat afvielen belemmerde hij om de techniek af te maken. De wedstrijd werd een gelijkspel.

In 1902 verhuisde Nagaoka als vijfde dan naar Kobe met de missie van het verspreiden van judo in en gaf les aan de “Hyogo Constable Driving School”. In 1903 werd hij hoogleraar judo aan de Dai Nihon Butokukai.

In mei 1913 werd Nagaoka mentor aan de Kodokan en werd hij judohoofdinstructeur aan de Tokyo Vocational High School, de Metropolitan Police en de Chuo University en kreeg de titel van judo.

Hiernaast staat een mooi filmpje van Nagaoka waarin hij les geeft aan studenten in New York in 1934.

Hij werd gepromoveerd tot tiende dan op 27 december 1937, en werd de derde persoon die de eer kreeg, ook de laatste persoon die door Kano Shihan tot die rang werd gepromoveerd. Hij stierf op 22 november 1952 en werd 77 jaar oud.