Sode tsurikomi goshi

Sode tsurikomi goshi

Sode tsurikomi goshi

Sode tsurikomi goshi 袖釣込腰

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Sode tsurikomi goshi is een echte wedstrijd techniek. Dit komt omdat tori niet hoeft over te pakken en rechtsreeks de worp kan inzetten. ook komt tori vrij eenvoudig gelijk onder het zwaartepunt van uke.

Tsukuri en variaties:

Om deze techniek te maken moet een hand de mouw vastpakken i.p.v. de revers zoals dat bij Tsurikomi goshi wel gebeurt. Tori zou met een kruisstap in de worp kunnen stappen vaker zie je dat tori doorstapt en uke met de arm omhoog op de rug neemt om te werpen. Wil je de techniek op een vriendelijke manier maken dan stuur je je elleboog in de oksel van uke en niet voor diens gezicht waar de kans is deze te raken.

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom; Uke wordt om een steunpunt heen gedraaid (C). Tori blokkeert uke met de heup tegen de voorkant van de bovenbenen van uke waardoor dit een draaipunt wordt. De armen (F1 en F2) trekken uke over dit punt (C) heen, waarbij een arm de mouw vast heeft.

Tsurikomi goshi biomechanica

Hieronder een compilatie van een aantal wedstrijden die gewonnen werden met Sode tsurikomi goshi.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *