Soto makikomi

Soto makikomi

Soto makikomi

Soto makikomi – 外巻込

Dit is de zevende techniek uit de vierde groep (Dai yonkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Soto makikomi behoort tot de groep van de Yoko sutemi’s. Deze worp wordt in de judo wandelgangen ook wel oneerbiedig de “dikke vrouwen” worp genoemd. Waarom? je kunt er moeilijk mee worden overgenomen en je kunt gewoon je gewicht het “zware” werk laten doen. Het enige waar je dan goed in moet zijn is de mauw van uke stevig vasthouden.

Tsukuri en variaties:

Om deze worp uit te voeren beweegt tori achterwaarts en laat de grip aan de revers los. Deze arm steekt tori over de arm van uke, tevens maakt tori een cirkelende beweging. Tori plaatst het been aan de reverskant buiten het been van uke. De heup van tori blokkeert het lichaam van uke. De arm van tori wordt aan de reverskant ver van het lichaam op de mat geplaatst, het lichaam cirkelt dan om dit punt heen.

Aanleren:

Om deze worp aan te leren moet uke niet bang zijn om te vallen. Het gevaar bestaat immers dat tori met zijn volle gewicht boven op uke valt. Daarom kun je het beste een dikke val-mat gebruiken. Maar voordat we zover zijn kunnen beide judoka op twee knieën zitten tori kan vanaf hier de arm over de arm van uke steken en ervoor gaan rollen. Zoals vaak begin om dingen aan te leren van laag naar hoog te werken of van langzaam naar snel. Als dit goed gaat komt het staande gedeelte met de dikke val-mat en daarna op de gewone tatami.

Weetjes:

Weet jij waar het woord Makikomi vandaan komt? het woord Makikomi (巻込) bestaat uit twee sub-woorden. Maki (巻) wat oprollen betekent (denk maar aan een sushi). En uit Komi (込) wat opsluiten, bijeenhouden, betekent. Dus samengevoegd betekent Makikomu (巻き込む) oprollen, opslokken. Dus de volgende keer bij het eten van sushi denk je aan Makikomi ;-))

Biomechanica:

Deze judotechniek is met name een centrifugaal kracht; De rol van tori is in voorwaartse richting, waarbij uke in een boog over tori heen (C) wordt geworpen. Soto makikomi is ook een hefboom; Tori maakt gebruik, en plaatst het reversbeen aan de buitenkant van de voeten van uke. Hierdoor zal uke over dit uitgestrekte been vallen. 

Soto makikomi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Soto makikomi – O soto gari
  2. Soto makikomi – Tai otoshi
  3. Soto makikomi – Uki otoshi

Overnames:

  1. Soto makikomi – Tani otoshi
  2. Soto makikomi – Yoko guruma
  3. Soto makikomi – …..

Hieronder een compilatie van de beste Makikomi technieken gemaakt in Shiai.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *