Sukui nage

Sukui nage

Sukui nage

Sukui nage – 掬い投

Dit is de vierde techniek uit de vierde groep (Dai yonkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Sukui nage kun je net als een Seoi otoshi op meerdere manieren uitvoeren. De bekendste manier is voor de meeste zoals het in Go-no-Sen wordt gedaan. De til arm gaat tussen de benen door en pakt zo hoog mogelijk vast. Bij de andere uitvoering gaat het zoals hiernaast in het filmpje van de Kodokan wordt gedemonstreerd. 

Tsukuri en variaties:

Bij deze judotechniek verplaatst tori zichzelf naast uke aan de reverskant. Met beide handen grijpt tori de twee benen of judobroek net boven de knieën vast. Tori draait vanuit het bovenlichaam rond om de lengteas en tilt de benen van uke de lucht in. Hierdoor wordt uke  achterwaarts geworpen. Aan het einde draait tori het lichaam naar de andere kant en begeleidt uke verder in de val door de mouw vast te grijpen. Soms stapt tori met zijn andere been uit hierdoor zal uke niet netjes worden opgevangen en is een harde val voor uke.

Aanleren:

Om deze armworp aan te leren kan het beste gedaan worden door uke tussen de benen door te pakken. Tori kan uke optillen door middel van hari te geven en rustig te werpen. Tori kan uke begeleiden naar de grond toe. Wil je de twee methode oefenen gebruik dan een dikke val mat. Uke staat voor de mat tori komt aanlopen draait en gaat naast uke staan. Tori pak met beide handen de broekspijpen van uke en werp uke naar achteren. Hierbij hoeft tori uke niet vast te houden deze valt immers relatief zacht op de dikke val mat.

Weetjes:

Zoals de echte wedstrijd judoka weet mag je geen benen pakken in de Shiai, erg jammer want deze judoka weten niet wat ze missen. De bekendste te waza techniek is wel de Kata guruma, hoogst persoonlijk door Jigoro Kano in het Nage no kata geplaatst werd door de IJF er weer hoogstpersoonlijk eruit geknikkerd. Dat geldt dus voor veel meer armworpen waaronder deze Sukui nage maar ook de “beenpakkers” zoals Morote gari, Kibisu gaeshi en kuchiki otoshi. Gelukkig ben ik nog van de oude stempel en train regelmatig deze technieken met mijn seniorgroepen.

Biomechanica:

Deze techniek is een koppel van (F1 + F2 (Re) + F3); Het steunpunt van uke wordt weggehaald. Tori lift uke achterwaarts door de broek aan de voorkant van de bovenbenen te grijpen. Tori’s bovenlichaam duwt uke achteruit op borsthoogte.

Sukui nage biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Sukui nage – Morote gari
  2. Sukui nage – Tani otoshi
  3. Sukui nage – Ura nage

Overnames:

  1. Sukui nage – Tawara gaeshi
  2. Sukui nage – Tani otoshi
  3. Sukui nage – Uchi mata

Toen het nog mocht met wedstrijden, maar is dit nu Sukui nage of  Te guruma??  lees verder onder het filmpje….

Wat ik op het judoblog van Mitesco heb gevonden:

Te-guruma is in feitelijk een henka (variatie) van de techniek sukui-nage. De naam te-guruma was eigenlijk onbekend voor 1970. Het kwam op toen een aantal Russen bekend raakte met hun sterke counters, zoals Novikov en Chochosvili in de seventies, later ook met Khabarelli. Deze technieken kwamen voornamelijk van het sambo. Sukui-nage, inclusief te-guruma, kwamen daar niet vandaan, maar desondanks werden ze in dezelfde tijd populair. Tussen 1975-1978 werd het een nieuwe en spannende techniek om te doen. Om het te onderscheiden van de basisvorm van sukui-nage, werd rond 1977-1980 de naam te-guruma meer en meer gebruikt in media die wedstrijdfoto´s publiceerden. Gedurende enige tijd was er een ontwikkeling en werden beide een verschillende techniek. Mensen raakten echter in verwarring omdat hetzelfde gebeurde met enkele andere technieken.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *