Sumi gaeshi

Sumi gaeshi

Sumi gaeshi

Sumi gaeshi – 隅返

Dit is de eerste techniek uit de vierde groep (Dai yonkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Sumi gaeshi is een offerworp bijna hetzelfde als bij Tomoe nage, alleen hier plaatst tori zijn voet tegen de dijbeen van uke. Het woordje GAESHI brengt me steeds op het verkeerde been omdat Gaeshi omkeren/overname betekent. Maar wat wordt hier omgekeerd? uke? of is het omdat je deze techniek eenvoudig kunt maken vanuit een heup- en schouder worpen? leuk om dit verder uit te zoeken.

Tsukuri en variaties:

Tori beweegt achterwaarts, hij gaat op de rug liggen en plaatst zijn voet aan de mouwzijde stevig op de grond. De voet aan de reverskant plaatst tori aan de binnenkant van uke’s knie. Tori maakt een circulaire beweging met de armen, een parabolische curve en strekt het been omhoog. Hierbij duwt tori het been van uke omhoog en stuur hij, uke over zich heen. Uke rolt over tori heen. Uke duwt zijn voet pas op het moment als het zwaartepunt van uke het zwaartepunt van tori is gepasseerd.

Aanleren:

Om een Sumi gaeshi aan te leren geldt net zoals bij de andere ma sutemi’s dat het rollen/vallen van uke het belangrijkste is. Daarom moet hier veel aandacht aan worden besteed. Als je beschikt over een dikke val-mat dan zou ik adviseren om hier regelmatig val en rol oefeningen op te doen. Je kunt de judoka uitdagen door voordat deze op de mat een rol moet maken oefeningen te doen, bijvoorbeeld hinkelen of met twee benen te springen, met de ogendicht rollen, noem het maar op. 

Weetjes:

Wist je dat er ook een Kaeshi no Kata bestaat? dat was al in 1992, kijk maar? ik moet zeggen het lijkt er veel op het Go-no-sen zoals wij dat in Nederland kennen (maar dan de oude uitvoering). Lang geleden moest uke eerst tori werpen waarna tori de overname kon demonstreren. Helaas is de rol van tori alleen maar eenvoudige geworden door de “Nederlandse” jaren heen. Als tori hoef je nu niet meer te vallen waardoor het wel eenvoudiger wordt om je kata uitvoering met een voldoende af te sluiten bij je examen. 

 

Biomechanica:

Deze techniek is een koppel van (Re + F3); Tori plaatst, liggend op de rug, de reversvoet aan de binnenkant van uke’s knie. Tori strekt het been en trekt uke met de armen over zich heen. Sumi gaeshi is zoals de andere ma-sutemi’s  een centrifugaal kracht, tori werpt uke in een boog over koppelvlak (C).

Sumi gaeshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

Het is (nog) steeds moeilijk om een verbinding met een offerworp te maken. 

  1. Sumi gaeshi – Kata guruma (nieuwe stijl)
  2. Sumi gaeshi – Tomoe nage
  3. Sumi gaeshi – Schaarbeweging waardoor uke naar achteren valt, passeren en doorgaan met controle techniek.

Overnames:

  1. Sumi gaeshi – passeren volgen met Kesa gatame
  2. Sumi gaeshi – passeren volgen met Kata te jime
  3. Sumi gaeshi – passeren volgen met Ude hishigi juji gatame

Hieronder een mooie voorbeelden van Sumi gaeshi gemaakt in de Shiai (wedstrijden)

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *