Sumi otoshi
Sumi otoshi – 隅落
Dit is de zevende techniek uit de vijfde groep (Dai gokyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.
Sumi otoshi is een geweldige armworp die ik als judoka pas op latere leeftijd ben gaan waarderen. Vooral uit een overname van bijvoorbeeld een Uchi mata of een O soto gari kun je je tegenstander prima doorsturen in de beweging die uke zelf al heeft ingezet. Het enige wat je dan moet doen is uke doorsturen met je armen en je maakt Sumi otoshi. Dat is o.a. waar het in het judo om gaat minimale inspanning geweldig resultaat.
Tsukuri en variaties:
Om de techniek rechtstreeks te maken maakt tori een grote stap achteruit aan de reverskant. Uke stapt mee en op dat moment stapt tori weer terug naar voren aan de mouwkant, waardoor uke met een grote beweging naar achteren wordt geworpen. Tori trekt de mouw naar beneden en duwt de revers omhoog. In tegenstelling van Uki otoshi (tori loopt achterwaarts) stapt tori bij deze techniek juist naar voren, beide worpen zijn verwant aan elkaar.
Bij deze techniek draait het ook om timing en balans verstoring (Kuzushi). Tori moet uke over het zwaartepunt heen zetten. Om de techniek aan te leren moet je een uke hebben die echt wil aanvallen. Bijvoorbeeld met een Uchi mata. Omdat uke de Uchi mata echt wil inzetten gooit hij/zij het zwaaibeen zo hoog mogelijk de lucht in. Tori stap opzij waardoor het been mist door nu uke door te sturen werp uke zich zelf. Je kunt dit prima doen met een dikke val-mat. Een tweede methode is uke en tori staan naast elkaar. Uke maakt een voorwaartse rol en tori stuurt uke mee naar voren. U kan steeds minder willen rollen en dan komt ervan zelf de val naar voren, en dus de werking van deze worp.
Weetjes:
Wist je dat de armworpen arm zijn? Ik denk dat een gemiddelde wedstrijd judoka niet verder komt dan de Tai otoshi. En dat terwijl er zo veel mooi armworpen zijn binnen het judo. Dat de armworpen niet meer geleerd wordt heeft te maken met het wedstrijd element. Na de Olympische spelen van 2012 is het benen pakken verboden (daarna volgde nog veel meer handelingen die verboden zijn). En laten nu de meeste armworpen te maken hebben met het beentje pakken. Maar dat geldt dus zeker niet voor alle armworpen zoals Uki-otoshi en deze mooie Sumi-otoshi. Daar zouden de wedstrijd judoka veel meer gebruik van moeten maken.
Biomechanica:
Deze judotechniek is een moment; Een krachtarm (Re) wordt verlengd. Tori maakt de worp met de armen (F1 en F2). Sumi otoshi ook een centrifugaal kracht: tori werpt uke in een boog.
Verbindingen (combinaties):
- Sumi otoshi – Tai otoshi
- Sumi otoshi – Yoko waza
- Sumi otoshi – Yoko gake
Overnames:
- Sumi otoshi – Sumi otoshi
- Sumi otoshi – Tai otoshi
- Sumi otoshi – Yoko wakare
Soms zie deze techniek in Shiai, gelukkig hebben we de beelden, zie hier onder.