Tani otoshi

Tani otoshi

Tani otoshi

Tani otoshi – 谷落

Dit is de eerste techniek uit de vierde groep (Dai yonkyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano. 

Tani otoshi, is de judoworp waar ik als wedstrijd judoka vele partijen mee heb gewonnen. De schijnbeweging van voor achterwaarts zijn vele een doorn in het oog. Het is alweer een paar jaartjes geleden dat ik actief was in de WFJC maar gelukkig hebben we nog een filmpje van deze mooi judoworp. Jammer dat ik een jaartje later een Hansoku make kreeg om dat mijn hand 2cm onder de band zat… Toen kon dat nog z’n straf krijgen.. nu krijg je hooguit een Shido.

Tsukuri en variaties:

Tori maakt dezelfde voorbereidende beweging als bij Ko soto gari, daarna plaatst tori het been aan de mouwkant evenwijdig achter de benen van uke (het been mag uke niet aanraken). Tori houdt het been licht gebogen en trekt uke met beide handen naar achter. Ook hierbij wordt uke voor het eerst op beide hielen gezet zoals bij O soto gari en Ko soto gari. De val voor uke is hard en uke dient de buikspieren aan te spannen gedurende de val. Tegenwoordig (sinds 2022 is deze worp verboden voor de judoka onder de 12 jaar).

Aanleren:

Omdat de worp niet meer is toegestaan voor kinderen onder de 12 jaar, is de noodzaak om deze worp op jonge leeftijd aan te leren verdwenen. Maar wat een mooie oefening is (nog steeds voor jonge kinderen) om een tik spel te doen. De persoon die is getikt gaat wijdbeens op de grond zitten. Iemand anders kan de persoon bevrijden door aan de binnenkant van de benen te staan en een achterwaartse val te maken (let wel op de ruimte). Op deze speelse manier leren de jonge judoka de achterwaartse val over het been.

Weetjes:

Bij de inleiding gaf ik al aan dat ik met Hansoku made van de mat werd gestuurd met deze worp maar dat de regeltjes worden aangepast is niet nieuw. Het was Jigoro Kano zelf die de eerste regels opstelde lees maar dit citaat: “Ik consulteerde samen met anderen het hoofd van de Butokukai en vroeg wat we konden doen om de situatie te verbeteren. Uiteindelijk besloten we om het reglement te herzien en na veelvuldige ontmoetingen met de leiders in Tokyo en Kyoto formuleerden we in 1922 een herzien reglement. We vonden natuurlijk nog wel meer tekortkomingen in dat reglement, maar na enkele revisies werd een nieuw reglement in 1925 vastgesteld. Er zal in de toekomst nog wel meer aanleiding zijn om de reglementen aan te passen, maar ik denk dat we de reglementen al heel veel hebben verbeterd na vele jaren van studie. Jigoro Kano, Mind over Muscle, p.31-32. Nu jaren later passen we nog steeds regelmatig de regels aan, ter verbetering voor veiligheid of om het judospel. 

Biomechanica:

Deze judotechniek is een moment; immers de krachtlijn wordt verlengd. Tori maakt deze worp met de armen (F1 – F2) en plaatst het been achter de hielen van uke. Daarbij gaat tori liggen op zijn zij en trekt uke achterwaarts naar achteren (Re).

Tani otoshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

 1. Tani otoshi – Hikomi waza (naar voren rollen)
 2. Tani otoshi – O soto makikomi (wisseling van been)
 3. Tani otoshi – Ko soto gake

Overnames: 

 1. Tani otoshi – O uchi gari
 2. Tani otoshi – Uchi mata
 3. Tani otoshi – passeren volgen met Kesa gatame

Instructie filmpje JBN:

Hiernaast staat een instructie filmpje van de Judo Bond Nederland (JBN) zoals de Hiza guruma uitgevoerd kan worden bij kinderen die examen willen doen voor de bruine band, 1e kyu (ichi kyu).

Op een dag daagde de duivel God uit voor een judotoernooi. God glimlachte en zei: “Je hebt geen schijn van kans. Ik heb Kano, Mifune, Kotani, Kimura en al de grootste judoka hier in de hemel.” “O jazeker”, grijnsde de duivel, “maar ik heb alle scheidsrechters.”

Hieronder een mooi compilatie van de Tani otoshi in Shiai.

Bronnen:

 1. Kodokan instituut Japan
 2. Gokyo systeem door Willem Visser
 3. Judo in beweging door Douwe Boersma
 4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
 5. Judoblog van Mitesco.
 6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *