Tomoe nage

Tomoe nage

Tomoe nage

Tomoe nage – 巴投

Dit is de zevende techniek uit de derde groep (Dai sankyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

De Tomoe nage is de eerste keer in het Gokyo systeem dat tori de staande positie opoffert om op de rug te gaan liggen, Ma sutemi. Voor uke geldt dat deze wordt voor het eerst geconfronteerd wordt met een rollende val naar voren. Dit wordt zempo kaiten genoemd en het houdt in dat alle lichaamsdelen worden verzameld rondom het zwaartepunt in de meest gunstige positie.

Tsukuri en variaties:

Om deze offerworp te kunnen maken duwt tori zijn tegenpartij uke achterwaarts en reageert weer op de tegen reactie van uke. Tori gaat achterwaarts op de rug liggen en plaatst de voet aan de reverszijde in het midden van uke’s onderbuik (op de knoop van de band), in de lies mag ook. Tori trekt uke over zich heen en duwt pas met de voet als het zwaartepunt van uke het zwaartepunt van tori is gepasseerd. Tori maakt gebruik van de vallende massa en probeert zo minmogelijk kracht te gebruiken. 

Aanleren:

Om deze judoworp aan te leren is het van belang dat uke zelf een goed rol kan maken. Om dit oefenen kun je de kinderen over een bokje laten rollen. Lang geleden deden we met meerdere bokjes achter elkaar, het is wel eens gelukt dat iemand over 7 a 8 bokjes kon rollen. Zo gingen we ook de hoogte in kijken we zo hoog mogelijk over iemand heen kon rollen. Door dit soort koprol variaties te maken leert uke goed vallen en rollen. Voor tori is dan het een eitje om deze worp te maken. Zoals is al eerder heb aangegeven iedereen kan een tori zijn maar niet elke tori kan een uke zijn.

Weetjes:

De tomoe nage was een specialiteit van Jigoro Kano. Hij was namelijk erg bedreven in het uitlokken van actie – reactie. Deze techniek komt oorspronkelijk van de Tenjin-Shinyo-ryu en werd toen Ando-gaeshi genoemd. Die meneer Ando was erg vaardig met deze manier van werpen. Kano heeft deze worp omgevormd naar een Tomoe nage. Het laat ook ziet dat een klein mannetje een grote judoka eenvoudig kan werpen. Het is een moeilijke worp en men moet goed kunnen vallen daarom is de techniek verboden onder de 12 jaar.

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom. Uke wordt om een steunpunt (C) heen gedraaid. Tori plaatst de reversvoet in uke’s buik, zodat dit een draaipunt wordt. Tori’s armen (F1 en F2) trekken uke over zich heen. Zodra Tori het been strekt, wordt de worp een koppel (Re+F3). Tomoe nage is ook een centrifugaal kracht dit komt omdat tori, uke in een boog werpt.

Tomoe nage biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Tomoe nage – O uchi gari
  2. Tomoe nage – Schaarbeweging uke valt naar achteren
  3. Tomoe nage – Yoko tomoe nage

Overnames:

  1. Tomoe nage – passeren volgen met Kesa gatame
  2. Tomoe nage – passeren volgen met Kata te jime
  3. Tomoe nage – passeren volgen met Ude hishigi juji gatame

Instructie filmpje JBN:

Hiernaast staat een instructie filmpje van de Judo Bond Nederland (JBN) zoals de Tomoe nage uitgevoerd mag worden bij kinderen die examen willen doen voor de bruine band, 1e kyu (ichi kyu).

De sutemi-waza technieken (offerworpen) zijn judotechnieken bij uitstek, waarbij je gebruikmaakt van je gewicht. Daarom moet je in het Nage no Kata waar deze techniek ook in zit wachten. Je moet net zo lang wachten tot uke bijna valt. Dat is moment van de worp.

Het zusje van de Tomoe nage (de Yoko Tomoe nage) wordt vaak in een wedstrijd uitgevoerd, je loopt namelijk weinig kans om over genomen te worden. Hieronder een mooi compilatie van deze technieken.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *