Tsubame gaeshi

Tsubame gaeshi

Tsubame gaeshi

Tsubame gaeshi 燕返し

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Tsubame gaeshi is een overname techniek van de De ashi barai. In het Go no sen kata (wat is ontwikkeld met de technieken uit het  Kawaishi systeem) komt deze overname ook voor, maar dan in de De ashi barai – De ashi barai vorm, hierbij behoor je elkaars enkels aan te raken.

Tsukuri en variaties:

Uke begint met een aanval op de enkels van tori met de De ashi harai techniek. Voor de veiligheid van de techniek maakt uke deze aanval met de voet waarbij de hand aan de revers zit (normaal zou je de aanval bij de mauwkant uitvoeren). Tori trekt de aanvallende voet terug en neemt de aanval over door de enkel van uke weg te vegen. Omdat de mauw wordt vast gehouden kan deze omlaag worden gebracht en uke wordt geworpen.

Biomechanica:

Deze worp heeft een koppel (F3 + Re); Uke val aan en zijn aanvalsvoet wordt weggehaald. Uke’s bovenlichaam wordt naar de mouwkant getrokken, terwijl het vooruitstekende been weggeveegd wordt in de tegengestelde richting (F3).

Helaas komt deze techniek niet zo veel voor in Shiai (competitie) dus maar een mooie Ashi waza compilatie.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo-ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *