Tsuri goshi

Tsuri goshi

Tsuri goshi – 釣腰

Dit is de tweede techniek uit de derde groep (Dai sankyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

De Tsuri goshi kan uitgevoerd worden in alle richtingen net zoals de andere heupworpen zoals O-goshi, Koshi-guruma, etc. Deze techniek wordt ook in wedstrijden veel toegepast omdat het volstaat bij het grijpen over de schouder van uke (dit is gelijk het grote verschil met O goshi die onder de arm gaat). Het is de favoriete worp (Tokui waza) van Ilias Iliasdis de beste Griekse judoka die er rond loopt.

Tsukuri en variaties:

De uitvoerder tori plaats de arm aan de reverskant om de arm van uke en grijpt hier de band (obi) of de judogi. Met deze trek-arm trekt tori Uke over de heup heen. De werking is nagenoeg gelijk aan de O goshi. In een wedstrijd gooit tori zichzelf over de rug om uke in deze val mee te nemen.

Aanleren:

In het filmpje hiernaast legt Ilias Iliasdis de andere judoka uit wat het verschil is tussen O tsuri goshi (groot over de schouder), tsuri goshi (over de arm) en O goshi (onder de arm). In alle gevallen trekt tori uke op zijn rug, Je begrijpt dat je daarvoor erg sterk moet zijn en dat is deze judoka. Dus naast techniek is kracht zeker wel van belang binnen de judosport. Daarom zijn worpen waarbij je minder kracht gebruikt bijvoorbeeld De ashi harai mooier om te zien als daar een vol punt mee wordt gemaakt.

Weetjes:

Wist je dat Ilias Iliasdis 3 keer wereldkampioen werd. In 2010, 2011 en in 2014 Hij werd twee keer Europees kampioen en deed maar liefst met 4 Olympische spelen mee in 2004, 2008, 2012 en 2016. Hij is geboren in het jaartal dat ik Nederlands kampioen werd 1986.

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom; Uke wordt om een steunpunt (C) heen gedraaid. Tori blokkeert uke met de heup tegen de voorkant van de bovenbenen van uke waardoor dit een draaipunt (C) wordt. Tori plaats de reversarm (F2) om uke’s arm heen aan de band en lift uke om het steunpunt heen in het horizontale vlak.

Tsuri goshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

 1. Tsuri goshi – O uchi gari
 2. Tsuri goshi – O soto gari
 3. Tsuri goshi – Yoko otoshi

Overnames: 

 1. Tsuri goshi – Tani otoshi
 2. Tsuri goshi – Uki goshi
 3. Tsuri goshi – Uki waza

Hieronder een mooie compilatie van de Tsuri goshi en de O goshi, kun jij de verschillen ontdekken?

Bronnen:

 1. Kodokan instituut Japan
 2. Gokyo systeem door Willem Visser
 3. Judo in beweging door Douwe Boersma
 4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
 5. Judo encyclopedie van Haesendonck
 6. Judoblog van Mitesco.
 7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *