Tsurikomi goshi

Tsurikomi goshi

Tsurikomi goshi

Tsurikomi goshi – 釣込腰

Dit is de vierde techniek uit de tweede groep (Dai nikyo) van het Gokyo systeem. In 1895 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Tsurikomi goshi is een directe aanvalstechniek, een echte competitieworp. Het is een belangrijke worp, omdat de arm aan de reverskant onder de oksel wordt geplaatst. Deze beweging zal bij vele worpen terugkomen (o.a. bij Tai otoshi, Harai goshi, Hane goshi); daarom is het ook een goede worp om te gebruiken in de training in de technische warming-up en als voorbereiding op andere wedstrijdworpen.

Tsukuri en variaties:

Om deze techniek te maken beweegt tori achterwaarts, stapt schuin naar achteren aan de mouwkant en trekt uke rond aan de reverskant. Daarbij plaatst uke de elleboog (reverskant) langs de zijkant van uke’s borstkas en onder de oksel. Dan duwt Tori de revers omhoog en stut Uke omhoog, de mouwzijde maakt dezelfde actie als bij O goshi. Zorg dat je zwaartepunt onder het zwaartepunt van uke komt te zitten. Om dit te oefenen kan uke verzet geven (harai, uk duwt zijn buik naar voren), dit gebeurt ook in het Nage no Kata

Aanleren:

Deze techniek komt ook in het Nage no Kata voor het is de laatste techniek van de heupworpen, derde techniek van de tweede serie. Het eenvoudigste om aan te leren is als tori achteruit loopt en de hand al hoog in de revers van uke vastpakt. Door in (of door stappen) te stappen en te draaien kan tori onder het zwaartepunt van uke komen. Om het goed aan te leren kun je het beste de Nage no kata methode gebruiken. Door niet de revers te pakken maar de mouwen maakt tori een variant worp Sode tsurikomi goshi.

Weetjes:

Wist je dat deze worp ook gemaakt kan worden als je de mouw omhoog stuurt? dan wordt het een Sode tsurikomi goshi, Noël van ’t End is een bekende Nederlandse judoka (WK kampioen 2019, -90kg) die Sode tsurikomi goshi als favoriete worp heeft. Hij heeft hier meermaals een mooi punt mee gemaakt. Door met beide handen de mouwen van uke te pakken kun je worp eenvoudig rechts en links uitvoeren, zo kun je ook mooi uchi komi maken. Door je elleboog niet voor het gezicht van uke te duwen maar in diens oksel te plaatsen maak je ook op een veilige manier de worp.

Biomechanica:

Deze techniek is een hefboom; Uke wordt om een steunpunt heen gedraaid (C). Tori blokkeert uke met de heup tegen de voorkant van de bovenbenen van uke waardoor dit een draaipunt wordt. De armen (F1 en F2) trekken uke over dit punt (C) heen.

 

Tsurikomi goshi biomechanica

Verbindingen (combinaties):

  1. Tsurikomi goshi – Soto makikomi
  2. Tsurikomi goshi – Sode tsurikomi goshi (links)
  3. Tsurikomi goshi – Okuri ashi harai

Overnames:

  1. Tsurikomi goshi – Tani otoshi
  2. Tsurikomi goshi – Uki waza
  3. Tsurikomi goshi – 

Sode tsurikomi goshi uitgevoerd door JudoKids

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *