Uchi makikomi

Uchi makikomi

Uchi makikomi

Uchi makikomi 内巻込

De achtste techniek uit de zes groep (Habukareta waza) van het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Uchi makikomi lijk erg veel op Soto makikomi maar het verschil is dat de arm van tori nu niet bovenlangs gaat maar onderlangs. Het is een Ippon seoi nage maar dan te ver doorgedraaid met de heup, en tori rolt in een cirkel achtige beweging naar de grond en neemt uke mee.

Tsukuri en variaties:

Om deze worp uit te voeren maakt tori dezelfde instapbeweging als bij een Seoi nage. Echter nu draait tori met de heup voorbij de heup van uke, tevens maakt tori een cirkelende beweging. De twee voeten van tori komen aan de buitenkant van de voeten van uke te staan. Het bovenlichaam van tori blokkeert het lichaam van uke. De arm van tori houdt alles vast ook bij het naar beneden gaan in de val. Het lichaam cirkelt in een spiraal naar de grond toe.

Biomechanica:

Deze judotechniek is met name een centrifugaal kracht; De rol van tori is in voorwaartse richting, waarbij uke in een boog over tori heen (C) wordt geworpen. 

Soto makikomi biomechanica

Helaas is er weinig te vinden over Uchi makikomi maar gelukkig wel het onderstaande filmpje van Noël van ’t End, een specialist in Ko uchi makikomi (wist je dat deze techniek officieel helemaal niet bestaat… maar dat terzijde).

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *