Uchi mata gaeshi

Uchi mata gaeshi

Uchi mata gaeshi

Uchi mata gaeshi 内股返

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Uchi mata gaeshi is ook een overname worp op de Uchi mata. Vaak wordt deze als een soort Tani otoshi uitgevoerd, waarbij tori meevalt met de schuine val van uke naar achteren. Ook probeert tori vaak een door duw beweging te maken om uke op de rug te krijgen.

Bij deze techniek zet uke een Uchi mata in, echter weer vergeet uk een goede balans (Kuzushi) te maken. Tori anticipeert hierop door uke naar achteren uit balans te trekken. Tori zet het been achter de benen van uke en stuurt uke naar de grond. In de competitie zie je vaak dat tori meevalt met uke naar de grond, in de nieuwe regelement wat is ingegaan eind 2021 mogen deze acties niet meer gewaardeerd worden in de wedstrijden. 

Deze techniek is een koppel (F1 + F2); Tori reageert op de worp die uke maakt. Het bovenlichaam van uke wordt naar achteren uit balans gebracht en tori veegt de benen van uke in tegengestelde richting weg.  

Ko soto gari biomechanica

Met de nieuwe regels die zijn ingegaan in 2022. Worden overname acties niet met een score gewaardeerd. Ben benieuwd of deze Uchi mata gaeshi wel gewaardeerd wordt (waarschijnlijk omdat tori hier rechtop blijft staan). 

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *