Uchi mata makikomi

Uchi mata makikomi

Uchi mata makikomi

Uchi mata makikomi 内股巻込

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

Uchi mata makikomi is ook een echte wedstrijd worp, bij bijna alle makikomi vormen is het relatief veilig om te maken in een wedstrijd. Mocht het fout gaan dan laat je los en val je op de buik. Dat geldt ook voor deze Uchi mata makikomi techniek.

Tsukuri en variaties:

Tori zet eerst een Uchi mata in. De bedoeling is om te blijven staan maar bij verzet van uke moet tori meer kracht en massa gebruiken om uke in beweging te krijgen. Door de hand die in de nek vast heeft door te laten glijden over het hoofd van uke kan tori zijn gewicht in de techniek plaatsen. Het been wordt net als bij een normale Uchi mata omhoog geworpen. Door de massa van tori zal uke naar voren uit balans raken en beide lichamen zullen door de zwaarte kracht voorover vallen. Bij het raken van de grond steun tori op zij n arm om niet alle gewicht op uke te laten vallen.

Biomechanica:

Deze techniek is net als bij een normale Uchi mata een koppel van (Re + F3); Het steunpunt van uke wordt weggehaald. Het bovenlichaam van uke wordt naar voren getrokken, terwijl Tori het been de binnenkant van het dijbeen (F3) van uke wegveegt. Tori laat zijn lichaam naar voren vallen en zal uke in de val meenemen.

Uchi mata biomechanica

Uchi mata makikomi wordt vaak in een wedstrijd gebruikt, het risico is wel dat de scheidsrechter dit als diving ziet waar tori een straf voor krijgt voor gevaarlijk judo.

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judo encyclopedie van Haesendonck
  6. Judoblog van Mitesco.
  7. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *