Uchi mata sukashi

Uchi mata sukashi

Uchi mata sukashi

Uchi mata sukashi 内股すかし

Is een van de nieuwe technieken die zijn geaccepteerd door Kodokan (Shinmeisho no waza). Ze behoren tot het Gokyo systeem ontwikkeld door Jigoro Kano in 1895.

De mooiste judoworpen zij die waarbij tori zo min mogelijk inspanningen moet verrichten om iemand te werpen. Daar hoort ook deze tegenaanval op de Uchi mata bij. Uke werpt zich zelf omdat hij een echte worp wil inzetten.

Tsukuri en variaties:

Uke maakt een Uchi mata en zwaait het been op tussen de benen van tori. Tori echter heeft deze actie door van uke en trekt zijn been naar zich toe waardoor uke het been mist. Door het doorsturen van tori aan de mauw en de revers kan hij uke werpen in een ronddraaiende beweging. In het Kawaishi systeem zit een worp Hiji Otoshi (3e armworp) wat erg veel in de buurt komt van deze Kodokan uitvoering.

Biomechanica:

Deze judotechniek is een moment; Een krachtarm (Re) wordt verlengd. Tori maakt de worp met de armen (F1 en F2). Uchi mata sukashi ook een centrifugaal kracht: tori werpt uke in een boog.

Sumi otoshi biomechanica

Uchi mata sukashi is een echte overname wedstrijdworp. Dat bewijzen de onderstaande filmpjes met deze techniek.

In de onderstaande wedstrijd is mooi te zien hoe deze techniek op het hoogste niveau de Olympische spelen wordt uitgevoerd. De oordeel van de scheidsrechter werd in twijfel gebracht in de partij tussen Shinichi Shinohara vs David Duee (mannen +100 kg Olympische Spelen 2000 in Sydney)

Bronnen:

  1. Kodokan instituut Japan
  2. Gokyo systeem door Willem Visser
  3. Judo in beweging door Douwe Boersma
  4. The canon of Judo door Kyuzo Mifune
  5. Judoblog van Mitesco.
  6. Bijna 50 jaar judo ervaring van Peter Vleerbos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *